Cat de des si cand se face stropirea pomilor

Suntem spre sfârșitul lunii august, concediile sunt și ele pe terminate, dar grijile gospodăriei nu cunosc pauze. Fie că avem o curte mică, în care am plantat legume și pomi fructiferi pentru uz personal, fie că discutăm despre plantații mai mari, în scopuri industriale, trebuie să fim mereu deschiși la ce are nevoie cultura pentru a ne bucura de ea.

Stropirea pomilor fructiferi este unul dintre procesele pe care trebuie să ni le trecem pe “to-do-list-ul” nostru. Am mai discutat despre cum să ai pomi fructiferi rodnici, iar acum a venit momentul să ne oprim asupra procedeului de stropire a pomilor.

Dacă vei citi în continuare, vei găsi sfaturi utile despre frecvența cu care trebuie stropiți pomii din livada ta și despre ce utilaje să folosești pentru a te bucura de recoltă.

Acestea sunt sfaturi general valabile și verificate în timp. Dacă tu consideri că ai și alte informații care i-ar putea ajuta pe cititorii blogului nostru, atunci ești binevenit să lași un comentariu mai jos.

Când se face stropirea pomilor

Conform specialiștilor O-Mac și nu numai, stropirea pomilor se face atât primăvara, cât și toamna. Pentru că ne apropiem cu pași repezi de luna septembrie, voi încerca să îți prezint pașii pe care îi ai de făcut începând din această lună. Și, nu uita, ceea ce îți voi prezenta în continuare sunt așa numitele „stropiri vitale”. Pe lângă acestea, e nevoie și de altele, în funcție de specificul livezii tale și de dăunătorii ce îi dau târcoale.

Stropirea pomilor toamna sau stropirea “la negru”

Această stropire se face imediat după căderea frunzelor copacilor. Am în vedere luna noiembrie, iar ca tratament de folosit se recomandă sulfatul de cupru și un insecticid.

Stropirea “albastră”

Se va face tot toamna, dar separat de stropirea la negru. De această dată vei folosi pentru udat pomii un amestec format din piatră vânătă și apă fără var (se recomandă a se dizolva 200 de grame în 10 litri de apă).

IMPORTANT

Stropirea la negru se va face separat de stropirea albastră, însă numai în următoarele condiții:

# să nu fie ceață sau umezeală

# temperatura să fie mai mare de 5 grade

# se va îmbăia pomul în întregime

stropirea pomilor toamna

De ce este bine să te informezi înainte de stropirea pomilor

Tot ceea ce scriem noi pe blogul O-Mac provine din experiența noastră, cum am precizat mai sus. În ceea ce privește stropirea pomilor, lucrurile pot fi întotdeauna îmbunătățite, dacă vei ști exact ce tratamente trebuie să aplici culturii tale. De aceea, îți recomand să verifici periodic atenționările Direcțiilor Județene pentru Agricultură cu privire la dăunătorii specifici zonei în care ai livada.

DE REȚINUT

Stropirea corectă a pomilor depinde de specie, de fenofază (fază din ciclul vital al plantelor), de condițiile climatice, de rezerva de boli și de dăunători (despre care poți afla de la Direcția Județeană de care aparții) ori de vârsta plantației. Cel mai util lucru este să ceri analiza bolilor și dăunătorilor din zona în care ai pomii fructiferi, pentru a evita să stropești pomii din auzite sau după ghicite!

Stropiri esențiale

În continuarea a ceea ce am prezentat mai sus, îți voi enumera pe scurt celelalte etape din stropirea pomilor general valabile.

Prin urmare, după ce toamna vei avea de făcut “stropirea la negru” și “stropirea albastră”, primăvara se aplică un tratament înainte de înmugurire, apoi atunci când înmuguresc florile, când dau primele flori, la formarea fructului și după rodire. Ce tratament, în ce combinație și ce cantitate ar trebui folosite, depinde de multe ori de speciile în sine.

Dacă nu ai posibilitatea să efectuezi stropirea pomilor după pașii aceștia, să știi că există totuși câteva stropiri esențiale, de care ar trebui să ții cont.

# cea de toamnă, după căderea totală a frunzelor - se efectuează de obicei în luna noiembrie, cu sulfat de cupru și insecticid

# în februarie, după ce s-au făcut tăierile, se stropesc pomii cu ulei horticol cu insecticid

# stropirea după scuturarea a ⅔ dintre florile pomilor

# se repetă procedeul la două săptămâni distanță

La modul general, după aceste stropiri esențiale, se repetă procesul la 10-15 zile distanță până cu două săptămâni înainte de maturarea fructelor (ating maturitatea de consum). Perioada nu este întâmplător aleasă, pentru că acesta este ciclul de viață al dăunătorilor.

Stropirea se poate face fie cu o pompă de stropit manuală, cu un pulverizator ori cu un atomizor, în funcție de suprafața pe care este extinsă livada ta.

pompa de stropit manuala kasei

Tu în cel fel ai procedat în privința stropirii pomilor fructiferi? Dacă ai întrebări suplimentare ori ceva de adăugat, te rog să lași un comentariu mai jos.

sursa fotografii: pixabay.com