La ce este util un scarificator de gazon

Scarificarea gazonului este una dintre operațiunile esențiale pentru avea un gazon sănătos pe tot parcursul sezonului. Sunt mulți oameni care m-au întrebat la ce anume i-ar ajuta un scarificator. La fel de mulți au fost și cei care confundau procesul de scarificare cu cel de aerare. Prin urmare, am decis să dezvolt subiectul utilității unui scarificator de gazon chiar aici, pe blogul O-Mac.ro.

Ce presupune scarificarea gazonului

La modul general, scarificarea se recomandă a fi făcută în lunile de primăvară, când gazonul se trezește la viață după gerul iernii. Procesul de scarificare presupune îndepărtarea resturilor organice de pe gazon - în principiu fire de iarbă sau de mușchi rămase după tăiere ori căzute în timpul anotimpului rece.

Te vei întreba probabil de ce este necesar să le îndepărtăm, când se știe că resturile rezultate în urmă tăierii gazonului sunt extrem de utile pentru fertilizarea acestuia. Problema e că dacă sunt în exces, aceste resturi pot dăuna grav sănătății peluzei de iarbă. Stratul gros oprește pătrunderea corespunzătoarei a apei și a aerului în sol, iar culoarea peluzei se schimbă din verde în galben sau chiar mai rău, poate dispărea definitiv.

Aici intervine scarificatorul de gazon și utilitatea acestuia pentru a avea o curte verde tot timpul anului. El poate fi util și pentru curățarea părților mai umbroase ale peluzei, acolo unde de obicei apar mușchi.

Cum să folosești un scarificator de gazon

Cum spuneam, multă lume nu a auzit de scarificator de gazon până acum. Sau, dacă a auzit întâmplător, nu prea știe la ce poate fi de folos. Pe vremuri, o operațiune asemănătoare cu scarificarea avea loc în fiecare primăvară sau toamna devreme (pentru a pregăti iarba pentru sezonul de iarnă), însă aceasta era efectuată manual. Cu sapa ori cu grebla, gospodarii conștientizau importanța curățării curții de resturi.

Acum, scarificatorul de gazon îți ușurează munca incredibil. Ca orice instrument relativ nou, trebuie să știm cum să-l folosim dincolo de instrucțiunile producătorului. Specialiștii O-Mac spun că trebuie să treci de două ori cu el prin iarbă, pentru a avea rezultate excelente. Lamele acestuia acționează la nivelul rădăcinii ierbii și ajută atât la curățarea resturilor, cât și la aerisirea solului. Apoi, o altă operațiune extrem de importantă este colectarea resturilor ce rezultă după procesul de scarificare. Scarificatorul este prevăzut cu un coș de colectare, dar chiar și așa trebuie să mai arunci și tu o privire peste gazon după ce ai încheiat operațiunea.

PONT

În acest moment, pe piață există două tipuri de scarificatoare: electrice și pe benzină. Oricare dintre ele sunt binevenite pentru a avea un gazon așa cum ți-ai dorit. Ceea ce trebuie să reții este că procesul de scarificare trebuie să aibă loc de fiecare dată când consideri tu că e nevoie. Nu merge pe principiul că ai scos din garaj scarificatorul pentru gazon primăvara, după care uiți de el. Este esențial să observi la intervale regulate starea gazonului din curtea ta. Procedând în acest fel vei reduce și din necesitatea de a folosi îngrășământ pentru gazonul tău.

[caption id="attachment_721" align="aligncenter" width="800"]Scarificator gazon Stiga SV415Scarificator gazon Stiga SV415[/caption]

Beneficiile gazonului după scarificare

Am prezentat ce presupune procesul de scarificare, ți-am expus tipurile de scarificatoare pentru gazon, acum, spre final, aș vrea să mai citești o dată de ce e important să tratezi cu seriozitate acest proces. Prin urmare:

# sunt eliminate rămășițele organice din gazon

# solul primește mai ușor apa necesară

# se previne formarea de mucegai la nivelul ierbii

# gazonul va arăta mult mai bine după acest proces

Tu ai folosit vreun scarificator pentru gazon până acum? Cum ți s-a părut și ce rezultate ai avut? Lasă-mi un comentariu mai jos, să putem discuta subiectul.

P.S. La un moment dat, am amintit și de faptul că datorită scarificării aerul va pătrunde mai ușor în sol. Ceea ce trebuie să știi e că imediat după scarificare, ar trebui să urmeze aerarea gazonului. Unele scarificatoare au și această funcție, altele nu. Dar despre acest proces voi scrie mai multe într-un articol viitor.

sursa foto: pixabay.com