De cate tipuri poate fi gazonul in curtea ta?

Am întâlnit mulți clienți pe care i-am auzit cum își plănuiau pe hârtie curtea mult-visată.

„Vreau să am gazon, să mă bucur de el în fiecare dimineață” sau „Abia aștept să-l văd pe cel mic cum aleargă prin fața casei, pe un gazon perfect” sunt doar câteva dintre gândurile oamenilor care ne-au trecut pragul.

Nu trecea mult timp și aceiași oameni nu mai păreau la fel de încântați. Din motive diverse, ajungeau la concluzia că peluza verde atât de dorită nu e nici pe departe așa cum și-o imaginaseră. Nu mai conta a cui era vina, ci doar că visul lor trebuia să mai aștepte.

Ce se întâmplase, de fapt?

Atunci când te decizi să-ți acoperi curtea cu gazon, trebuie să ai un plan. De câte ori mi se ivește ocazia, încerc să ajut cu sfaturi și ponturi utile, mai ales când gazonul este subiectul discuției.

Pentru a nu rămâne și tu cu un gust neplăcut după ce ai muncit din greu pentru a te bucura de o curte verde, impecabilă, am pregătit o clasificare a tipurilor de gazon care să te ajute atunci când vei așterne pe hârtie planul despre care ți-am spus.

Conform specialiștilor, există 3 tipuri de gazon pentru curte:

  • gazonul de soare
  • gazonul de umbră
  • gazonul de semiumbră și parțial soare

De aceea este foarte important să ai un obiectiv înainte de a planta primele semințe. Trebuie să stabilești dinainte în ce mod vei folosi peluza și cum bate soarele în acea parte de teren.

Tu ai gazon în curte? Te-ai gândit la aceste aspecte atunci când l-ai plantat? Care au fost rezultatele? Probabil că cei pe care i-am invocat mai sus nu și-au pus niciodată problema în acest mod și ulterior au fost dezamăgiți.

În continuare îți voi prezenta caracteristicile generale ale fiecărui tip de gazon, pentru ca tu să faci cea mai bună alegere atunci când vei decide să treci la acțiune.

Gazonul de soare

Cum probabil că intuiești, gazonul de soare este foarte diferit față de cel pentru zonele cu umbră. Dacă știi că peluza ta va fi în bătaia soarelui o bună bucată de zi, atunci acesta este cel mai potrivit tip de gazon pentru tine. Elementul care îi oferă rezisența la căldura solară este Festuca Arondinaceea. Conform specialiștilor, procentul de Festuca Arondinaceea trebuie să fie cât mai mare, de regulă între 40-60% din compoziția gazonului.

PONT

Trebuie să știi că gazonul de soare are nevoie de o expunere de cel puțin 8 ore la lumina solară. În plus, rezistența lui la secetă apare abia la maturitate (rădăcinile au circa 30 de cm adâncime). În faza de început, gazonul pentru soare se însămânțează și este udat ca oricare alt tip de gazon.

gazonul la soare

Gazonul de umbră

De obicei, zonele cu umbră dintr-o curte sunt cele din spatele casei ori în colțul grădinii, acolo unde există umezeală în exces. Gazonul de umbră este ideal pentru aceste suprafețe. El nu are atât de mare nevoie de soare, dar nici nu este la fel de des precum cel care caută din plin lumina solară. Specialiștii susțin că două ore de soare pe zi îi sunt suficiente. Gazonul de umbră are firul destul de subțire, fapt din care rezultă o rezistență scăzută la trafic intens. Așadar, în după-amiezile caniculare, grijă mare la cum populezi zona cu umbră din curte, pentru a nu strica covorul verde!

Gazonul de semiumbră sau parțial soare

Încep cu definiția semiumbrei: este zona în care soarele bate direct cel mult 4 ore pe zi, este zona populată cu arbuști sau cu oricare altă recoltă ce asigură umbră în cea mai mare parte a zilei. Cu alte cuvinte, este zona în care nu duci lipsă nici de umbră, nici de soare, cu precizarea că există un echilibru natural în tot acest lanț. Acestor zone li se potrivește perfect gazonul de semiumbră. Alcătuit din tipuri de iarbă precum Festuca, Poa și Lolium, acesta prezintă o calitate importantă: “ingredientele” din care este format asigură condiții excelente atât pentru trafic relativ intens, cât și pentru finețea firului.

Prin urmare, revin cu cea mai importantă idee de care trebuie să ții cont atunci când plănuiești plantarea gazonului în curte: cum vrei să utilizezi respectiva suprafață (trafic intens, loc de joacă, de picnic sau doar pentru priveliște), respectiv, cum bate soarele în zonele în care vrei să însămânțezi iarba.

gazonul in curtea ta (2)

Nu închei înainte de a-ți mai atrage atenția într-o privință: poate că ai văzut la unele magazine de specialitate că există și gazon pentru flori! Denumirea este un pic exagerată, a apărut probabil din rațiuni comerciale, dar cert e că distorsionează realitatea. În fapt, acest gen de produse nu sunt altceva decât semințe pentru pajiști de flori. După plantare, ele pot ajunge la o înălțime și de 50 de cm, însă după ce le vei tunde nu va mai apărea nimic în loc.

Tu ce zici? De ce tip de gazon ai avea nevoie în curtea ta?

sursa foto: pixabay.com