Cum obții pesticide organice și îngrășăminte naturale în grădina ta

Dragul nostru gospodar, Pentru din ce în ce mai mulți agricultori, a devenit un lucru de bază folosirea materialelor naturale în culturile lor de legume și fructe. Fie că e vorba de pesticide organice sau îngrășăminte naturale, acestea aduc aportul necesar de nutrienți, apără plantele împotriva dăunătorilor și îți asigură o cultură sănătoasă pe tot parcursul anului. Ai studiat vreodată etichetele pesticidelor și insecticidelor existente pe piață? Cu siguranță vei găsi pe acestea cel puțin trei tipuri de ingrediente chimice care pot dăuna plantelor din grădina ta dar și celor care le consumă. De aceea, există metode la îndemâna ta prin care poți să-ți faci propriile pesticide organice din ingrediente pe care le găsești acasă sau în comerț. Ele te vor ajuta în continuare să scapi de dăunători dar nu vor afecta sănătatea ta și nici a plantelor tale. 

Pesticide organice și îngrășăminte naturale, în funcție de tipurile de plante

Fiecare tip de plante are cerințe diferite în ceea ce privește nutrienții necesari pentru creștere. Iată o listă cu cei mai populari nutrienți și efectele lor:

  • Azot: pentru creșterea plantelor;
  • Fosfat: pentru înflorire;
  • Potasiu: pentru rodire și rezistență la dăunători;
  • Magneziu: pentru culoarea frunzelor;
  • Calciu: întărește metabolismul;
  • Fier: previne îngălbenirea frunzelor.

Așadar, dacă îți tratezi plantele ca pe niște animale de casă, vei fi mai preocupat de felul cum le hrănești și cum le întreții, ca să te răsplătească și ele, la rândul lor.

Îngrășăminte naturale

 Există trei tipuri de îngrășământ:

  • Organic: obținut doar din substanțe organice din industria alimentară.
  • Mineral-organic: obținut din descompunerea materialelor organice cu ajutorul microorganismelor din sol.
  • Mineral: obținut doar din minerale și săruri.

În propria ta grădină, poți obține îngrășământ organic sau mineral-organic, care poartă denumirea de compost. Acesta este, practic, un amestec de „gunoi ecologic”, adică resturi din legume și fructe proaspete, resturi vegetale din grădină sau gunoi de grajd. Practic, reciclezi elemente din natură, pentru ca acestea să se întoarcă tot în natură. Pur și simplu trebuie să amesteci aceste resturi cu apă, în găleți sau butoaie fără capac. Păstrează-le într-un loc umbrit, ferit de umezeală, unde aerul poate circula. Poți adăuga, treptat, iarbă uscată sau crengi tocate, în amestecul obținut. Apoi, lasă acest amestec în locul ales timp de 3-4 săptămâni, fără să adaugi nimic. La fiecare 4 săptămâni poți să intervii, să amesteci, pentru a accelera procesul de descompunere. În aproximativ 6 luni, vei avea o primă formă de compost organic ce poate fi folosit ca îngrășământ. Însă, dacă vrei să păstrezi un proces lent de descompunere, atunci nu interveni deloc și lasă aproximativ 1 an amestecul la locul stabilit. compost organic ingrasaminte naturale

Pesticide organice pe care le poți obține acasă

Spray cu resturi de ceapă

Ce faci cu cojile, pielițele sau capetele tăiate de la ceapă? O variantă ar fi, dacă nu vrei să le arunci la găini sau la porci, să le pui într-un recipient închis sau o pungă sigilată, care să stea în frigider până la umplere. Poți adăuga și resturi de la usturoi. După ce s-a umplut recipientul, pune totul într-o găleată cu apă caldă și lasă amestecul să se înmoaie timp de o săptămână, la soare. Poți folosi un pulverizator sau o pompă de stropit manuală, unde să introduci amestecul lichid obținut. Resturile solide de ceapă sau usturoi le poți pur și simplu pune în jurul rădăcinilor plantelor care riscă să fie atacate de insecte sau dăunători, iar lichidul îl poți pulveriza pe frunzele acestora. Este un remediu excelent împotriva gândacilor!

Pesticid organic general

Ai acasă un blender? Excelent! Atunci pune în interiorul său 3 ardei iuți verzi, fie proaspeți, fie conservați, precum și 2-3 căței de usturoi. Amestecă-le până obții o pastă. După aceea, folosește un recipient unde să pui pasta și să adaugi peste o lingură de săpun lichid și 3 căni de apă. După 24 de ore, strecoară să îndepărtezi partea lichidă de cea solidă și, ghici ce? Ai obținut un pesticid pe care îl poți pulveriza peste plantele tale.Acesta le protejează împotriva insectelor mici sau chiar a puricilor. Există numeroase alte „rețete” de pesticide organice sau îngrășăminte naturale pe care le poți găsi online. Tot ce trebuie să faci este să alegi varianta cea mai simplă pentru tine și să profiți de miraculoasele ingrediente pe care le ai deja, acasă!

Spor la gospodărit ecologic îți doresc!