Culturi profitabile pentru micii agricultori

Dragul nostru gospodar, probabil că acum ești prins în febra pregătirilor pentru culturile de primăvară. Dacă vrei să investești în agricultură anul acesta și să-ți transformi pasiunea într-un business, am pregătit pentru tine o listă de culturi profitabile pentru 2019.Cu toate acestea, indiferent de suprafața pe care vrei să o cultivi, trebuie să îți faci un plan de afaceri ca să îți clarifici drumul către profit. Ca orice afacere, o cultură necesită investiție de timp și bani, posibil chiar utilaje agricole pe care să le achiziționezi. De aceea, nu porni la drum fără un plan și stabilește-ți bugetul necesar precum și modurile de vânzare a producției tale.  În funcție de regiunea geografică și de posibilitățile tale, iată o serie de culturi profitabile în care poți investi.

Culturi profitabile

culturi profitabile zmeur

Zmeurul

De câțiva ani, zmeura este una din cele mai profitabile culturi pe care o poți alege. Datorită paletei largi de utilizări a acestui fruct, dar și a costurilor relativ reduse pentru cultivare și a producției mari pe hectar, zmeura este de interes în rândul agricultorilor. Kilogramul de zmeură poate ajunge până la 16 sau chiar 17 lei și este suficient să ai un singur hectar să ajungi la 8-12 tone de zmeură, cu o investiție relativ redusă. În plus, zmeura nu este pretențioasă în ceea ce privește întreținerea. Chiar și rădăcinile și tulpinile de zmeură pot fi valorificate. 

catina culturi profitabile

Cătina

În ultimii ani, cătina a dobândit popularitate și în România, datorită proprietăților sale miraculoase. Este un excelent tratament pentru sistemul imunitar și poate fi consumată atât în stare crudă, cât și sub formă de sucuri, siropuri sau ceaiuri. Un hectar de teren îți poate aduce până la 15 tone de cătină și kilogramul se poate vinde cu până la 12-15 lei. Sucul de cătină se vinde cu până la 50 lei litrul. La o așa producție mare pe hectar de teren, dar și având în vedere condițiile favorabile de dezvoltare a cătinei în țara noastră, de ce nu ai alege să investești într-o așa cultură profitabilă?

culturi profitabile nuc

Nucul

Prețul nucilor în coajă este de 12 lei / kg, iar un hectar de teren îți poate produce anual până la 10 tone de nuci în coajă. Investiția de cultivare și întreținere este relativ mică, ajungând până la 1500-2000 Euro. În plus, miezul de nucă este renumit pentru proprietățile sale, poate fi consumat în diferite moduri și mereu va fi la mare căutare.

cirese culturi profitabile

Cireșul

Dacă locuiești în sudul țării, mare noroc ai dacă te apuci să cultivi cireși. Se spune că este cea mai profitabilă cultură în domeniul pomiculturii, tocmai datorită investiției scăzute, întreținerii ușoare și producției mari pe hectar. Probabil ai auzit în ultimii ani glume cu prețul cireșelor pe internet, care la un moment dat ajungea și la 100 lei pe kg. Totuși, în plin sezon, cireșele de obicei nu coboară sub 10 lei pe kg, iar un hectar îți poate produce până la 35 tone de cireșe pe an. Te lăsăm pe tine să faci calculele :)

caise culturi profitabile

Caisul

La fel ca la cireș, prețurile caiselor au crescut în ultimii ani. Acest lucru s-a datorat și condițiilor de mediu care au defavorizat culturile interne și au favorizat importurile acestor fructe aflate la mare căutare. Tocmai de aceea, prețul caiselor trece de 10 lei pe kg.

rosiile culturi

Roșiile

Credem că nu există român care să nu aibă la cel puțin una din mesele sale zilnice, roșii pe masă. Sub diferite forme, de la bulion la pastă, suc, stare crudă, fierte sau umplute, roșiile sunt unele din cele mai căutate legume de pe piață. Nu-i de mirare că se vând ca pâinea caldă pe tarabele din piață. Prețul roșiilor românești pornește de la 2 lei pe kg, iar cea mai profitabilă cultură a acestora este în solar. Astfel poți ajunge să produci în medie 40-60 tone pe an, la solar, pe hectar. 

ardei iuti culturi

Ardei iuți

Este un mare avantaj faptul că, dacă dorești să cultivi ardei iuți, nu ai nevoie de teren. Poți cultiva ardei chiar și în ghivece, pe balcon sau terasă, și îi poți comercializa. Soiurile exotice de ardei iuți se pot vinde chiar și cu 3-4 lei bucata. Am ales ardeii iuți ca ultimul punct pe lista noastră, tocmai pentru că este una din cele mai simple metode pentru orice agricultor de a-și rotunji veniturile :) Dacă vrei să produci cantități mari, poți să aloci o suprafață de teren pentru cultura de ardei iuți, însă trebuie să ai un plan de vânzare bine pus la punct.

Sperăm să te ajute toate aceste exemple. Îți dorim culturi profitabile!