Ce activităţi agricole să desfășori odată cu venirea primăverii

Dragul nostru gospodar, Având în vedere prognoza meteo foarte schimbătoare din aceste luni de iarnă, probabil, la fel ca noi, nu ştii la ce să te aştepţi. Azi plouă îngheţat şi crengile copacilor sunt îmbrăcate ca într-o glazură translucidă, mâine se dezgheaţă tot şi ai senzaţia că primăvara bate la uşă. De aceea, trebuie să fii tot timpul pregătit cu lista de activități agricole de primăvară pe care să le desfășori. În ultimii ani, alternanţa anotimpurilor a avut de suferit din cauza schimbărilor climatice din ce în ce mai drastice. Chiar şi aşa, încă putem vorbi de venirea primăverii în luna martie, deşi frigul şi ninsorile ne mai fac surprize. Așadar, hai să vedem ce activități agricole de primăvară să treci pe lista ta, încă de la final de februarie.

Activități agricole de primăvară: ce să bifezi pe listă

Arăturile

Când se fac arăturile? Pare o întrebare cu răspuns simplu: primăvara pentru culturile ce rodesc în toamnă şi toamna pentru cele care se culeg primăvara. Dar pentru a garanta faptul că aceste culturi vor da rod, trebuie să avem grijă şi de sol. Din acest motiv, este extrem de important ca arăturile să se facă în februarie-martie, dar abia după ce zăpada s-a topit, precipitaţiile au încetat, iar pământul s-a zvântat cum trebuie. Dacă faci arăturile cât terenul este încă moale, lucrarea va fi de slabă calitate, iar readucerea la o stare normală a terenului se va dovedi aproape imposibilă. Astfel, poţi să-ţi iei gândul că mai poţi însămânţa pământul. lucrari agricole de primavara - legume

Dacă eşti un fermier care se ocupă cu legumicultura…

… trebuie să ştii că acum este momentul când se înfiinţează culturile de rădăcinoase, varză şi conopidă timpurie, dar şi cea de mazăre. Răsadurile deja existente sunt îngrijite şi li se aplică tratamente fitosanitare. Dacă doreşti să ai culturi de câmp, acum se însămânţează pământul cu seminţe de tomate şi vinete. Tot acum trebuie să te îngrijeşti şi de solarii şi să înlocuieşti folia de polietilenă acolo unde a fost avariată. Probabil aceasta este una din cele mai populare activități agricole de primăvară pe care o bifează pe listă toți gospodarii noștri!

Dacă eşti fermier cu o pasiune pentru viticultură…

… trebuie, în primul rând, să evaluezi pagubele lăsate în urmă de ger şi abia după aceea te poţi gândi să faci tăieturile de rodire. Acum se aplică tăierile în uscat, pentru a menţine forma butucului, dar şi pentru a regla procesele de creştere şi rodire. Aşa, poţi obţine producţie de bună calitate. Se execută copcitul pentru a suprima rădăcinile formate din altoi. Trebuie să evaluezi şi mijloacele de susţinere, pentru a vedea dacă trebuie să le aduci îmbunătăţiri. Nu în ultimul rând, se execută afânarea de primăvară a solului, încorporând îngrăşămintele organice.

Dacă domeniul tău de activitate este pomicultura…

… la începutul lunii martie, dacă ai rămas cu „restanţe” de anul trecut, se aplică tratamentele fitosanitare necesare. Tot acum au loc şi tăierile de rodire şi de formare a coroanei la pomii tineri. Se fertilizează solul în livezi pentru o recoltă cât mai bogată. Dacă vrei să plantezi pomi noi în livadă, acum e cel mai indicat moment s-o faci.

Dacă eşti un fermier ce te ocupi cu creşterea animalelor…

…începe cu inventarierea resurselor furajere existente pentru a şti cum să-ţi împarţi resursele, în funcţie de cerinţele fiziologice pe specii şi categorii de animale. Acum este momentul optim în care poţi lăsa animalele să se mişte în voie, în special bovinele, după lunile de iarnă în care au stat într-un loc fix. Trebuie să urmăreşti fătările la ovine şi asigurarea furajelor într-un mod optim pentru mieii născuţi în lunile ianuarie şi februarie. Acum are loc incubaţia tradiţională a ouălor de găină în gospodăria ţărănească. Şi nu uita de măsurile sanitar veterinare prevăzute pentru luna în curs. activitati agricole de primavara Sperăm că o să aştepţi şi tu primăvara cu acelaşi entuziasm cu care o aşteptăm şi noi și că aceste activități agricole de primăvară să te inspire să faci treabă bună și anul acesta. Mult spor să ai!