5 motive sa alegi un motocultor profesional

Acest articol, publicat inițial în 23.10.2014, este revizuit periodic de echipa editorială O'Mac pentru a-ți oferi informații de actualitate.

Indiferent de dimensiunile grădinii tale, un motocultor profesional este acel utilaj agricol de nădejde care pregăteşte solul pentru plantare. Motocultorul începe acea parte a agriculturii, care necesită muncă şi monitorizare a plantelor ce se vor transforma în fructe, legume sau flori. Motocultorul este necesar pentru că, adesea, solul este întărit, poate conţine pietre sau poate fi, pur şi simplu, prea compact.

Motocultorul pregăteşte pământul aşa cum o faci şi tu, cu ajutorul unui cuţit, într-un ghiveci. Însă, dimensiunile terenului dictează avantajele fiecărei categorii de motocultor. Iar dacă ai o suprafaţă de peste 10.000 metri pătraţi, ai nevoie de un motocultor profesional. Primul criteriu care te duce către un astfel de produs este chiar dimensiunea terenului.

Un motocultor profesional pentru un profesionist

Un motocultor profesional are trăsături tehnice specifice:

  • puterea motorului pleacă de la 6.5 CP;
  • se consideră un motocultor profesional dacă are cel putin două viteze înainte și una înapoi;
  • frezele sunt extensibile, se ajunge la unele modele profesionale să avem o lațime minimă de 60 cm până la 150 cm.
  • frezele sunt montate pe un suport de planetară hexagonal, fixate de regulă cu un bolț sau cu un șurub;
  • cuţitele au bara de aceeaşi formă şi, astfel, măresc rezistenţa la uzură – un factor important, atunci când ai de a face cu suprafeţe extinse de teren;
  • adâncimea de lucru a frezelor ajunge până la 22 – 25 centimetri, uneori chiar și 30 cm dacă se insistă;
  • greutatea unui motocultor profesional este de minimum 80 de kilograme. Astfel, aderenţa lui este mai mare la nivelul solului.

Un alt atu foarte important al motocultoarelor profesionale este transmisia puterii de la motor la cuțitele frezelor prin intermediul unui ansamblu de pinioane conice. Practic, pe acest tip de motocultor nu există nicio curea. Această transmisie se realizează cu ajutorul ambreiajului, indiferent dacă totul se întâmplă în mediu uscat sau în baie de ulei. Asemănarea motocultoarelor profesionale cu maşinile le fac mult mai uşor de descifrat.

Pregătirea pământului pentru cultivare cu un motocultor

Freza este un instrument important. Chiar dacă gradul de ascuţire al frezelor este esențial, detaliul care contează în primul rând este forma. În principiu, frezele sunt alcătuite din forme care se repetă regulat şi se completează una pe cealaltă.

Principiul lor este acelaşi: primele trei lame acţionează ca un motor în faţa motocultorului, în timp ce următoarea are un rol defensiv. Cele din urmă apără celelalte lame de materialul în plus. Seturile protejate sunt cele care au o formă orientată şi mai mult înspre interiorul centrului de unde pornesc.

Munceşti mai eficient cu un motocultor profesional

Este posibil să nu ne crezi însă, cu ajutorul unui motocultor profesional, depui mai puţin efort şi pe o perioadă de timp mai mică. De ce? Pentru că, oricât de universal ar părea un motocultor hobby, acesta nu este pregătit pentru un pământ tare, care poate conţine pietre. Însă, utilajul adaptat exact condiţiilor este suficient de puternic încât să îţi uşureze cu mult efortul.

Un motocultor profesional este potrivit pentru orice început

Dacă îţi construieşti o gradină pe un teren care nu a fost cultivat în prealabil, este posibil să te loveşti de o consistenţă care are nevoie de ajutor. Dimensiunile, greutatea şi puterea unui motocultor profesional transformă cu uşurinţă pământul într-unul care poate fi cultivat fără eforturi.

Un motocultor foloseşte consumabile şi are nevoie de accesorii, în funcţie de nevoile tale. Îl poţi echipa cu freze, prăşitoare, plug pentru cartofi, roţi metalice şi nu numai. Alegerea depinde de planurile tale agricole. Nu ai nevoie să îţi cumperi toate accesoriile, însă poţi păstra „pe stocul” gospodăriei, ca să eviţi situaţiile în care ai nevoie de motocultor urgent.