Tipurile de sol și pregătirea terenului de cultivat primăvara

Solul bine prelucrat reprezintă fundamentul oricărui proiect de grădinărit. Orice grădină, de flori sau legume, necesită pământ bogat și bine drenat, pregătit să susțină creșterea sănătoasă a plantelor. Solul asigură condiții vitale stabile, fiind cel mai populat mediu de viață.

Tipurile de sol

Înainte de a începe orice fel de proiect în grădină, trebuie să cunoști foarte bine ce tip de sol va trebui să prelucrezi și care proprietățile sale. Caracteristicile solului variază în general în funcție de climă și altitudine. Astfel, în zonele mai calde întâlnim soluri roșii, sărace în humus și săruri minerale. În zonele de stepă și deșert solurile sunt cenușii și brune. În zonele cu climă temperată predomină solurile de culoare neagră (cernoziomurile), solurile brune și podzolurile aflate în preajma ariilor împădurite. Solul este pentru plante atât suportul în care se fixează, cât si mediul din care își procură apă și elemente de nutriție necesare dezvoltării.

Solurile nisipoase

Sunt formate din particule grosiere sau fine de nisip și sunt permeabile pentru apă și aer. Au capacitate redusă de reținere a apei și sunt sărace în elemente nutritive.

Nisipos:Extrem de fărâmicios, de culoare gri-maronie. Nu reține bine apa și substanțele nutritive.

Solurile argiloase

Au o capacitate extraordinară de reținere a apei, plasticitate și aderență mare. Sunt caracterizate prin permeabilitate mică pentru apă și aer.

Solurile argiloase sunt greu de prelucrat, dar au un potențial de fertilitate ridicat.

Argilos Neted, ușor de modelat, culoare gălbui-maronie. În general reține apa, acest lucru dăunând rădăcinilor plantelor.

Solurile lutoase

Sunt practic un mix de nisip, lut și argilă. Solurile lutoase sau vegetale au o bună permeabilitate pentru apă și aer, sunt bine fertilizate și se lucrează ușor.

Vegetal/ Lutos Ușor fărâmicios, de culoare maronie. Transportă în mod optim apa și substanțele nutritive către rădăcinile plantelor.

Humusul este un amestec de substanțe organice. Acesta este o substanță conservată, care a stopat procesul de mineralizare și descompunere în întregime a resturilor organice. Humusul conține elemente nutritive care asigură fertilitatea solului.

Etape de prelucrare a solului primăvara

Descoperă oferta de motocultoare O-Mac.

În mod normal, pregătirea grădinii pentru culturile din primăvară încep încă din toamnă, prin prepararea solului de iarnă, săparea întreagii suprafețe la o adâncime medie de 15-20 cm. În timpul sezonului rece apa îngheață și se dilată, solul devenind fărâmicios - într-o stare perfectă la început de primăvară.

În timpul lucrărilor de primăvară ar trebui să încercăm să nu tasăm sau să răscolim prea adânc solul pentru a nu pierde apa acumulată pe perioada iernii.

Momentul perfect pentru prelucrarea solului este după ce pământul s-a zvântat în urma unei averse de ploaie.

Desfacerea crustei - La începutul primăverii este recomandată prelucrarea crustei superioare a solului. Această procedură ajută la pătrunderea eficientă a apei in structura solului.

Mărunțirea - După desfacerea crustei, următorul pas este mărunțirea solului. Astfel se obține nivelul ideal de umiditate pentru dezvoltarea plantelor.

Afânarea - Primăvara, înainte de fertilizare sau semănat, pământul trebuie să fie afânat.

Prelucrarea terenului tasat, cu multe buruieni

Pentru lucrari dificile, vezi oferta de tractoare O-Mac.

Dacă primăvara vă găsește cu terenul nearat, tasat și plin de buruieni, va fi necesar să îl arați la 18 – 20 cm atunci când condițiile de umiditate permit – recomandată fiind pentru această operațiune grapa stelată.

Afânarea solului nu trebuie să fie efectuată excesiv, existând riscul de uscare a suprafeței de cultivare și de pierdere a substanțelor nutritive, stocate în perioada toamnă – iarnă.

Prelucrarea terenului tasat, cu multe buruieni

Fertilizarea solului

Fertilizarea de bază se execută de obicei toamna, pentru ca solul să aibă timp să absoarbă toți nutrienții, într-o perioadă mai lungă de timp.

Procesul de fertilizare poate fi realizat și primăvara, odată cu grapatul sau cultivatul. Soluțiile de fertilizare în acest caz trebuie să fie mai solubile decât cele utilizate toamna.

Specialiștii recomandă ca fertilizarea de primăvară să fie făcută cât mai târziu, eventual la finalul lunii mai, la început de vară, când plantele au nevoie de mai mult suport.

Aplicarea timpurie a îngrășămintelor poate distruge întreaga cultură, plantele având deja la dispozitie toți nutrienții necesari din rezervele de carbohidrați acumulate pe timp de iarnă.

Înainte de fertilizarea de primăvară, asigurați-vă că ați îndepărtat toate brazdele uscate sau putrezite și că solul este mărunțit bine, în așa fel încât substanțele nutritive să pătrundă mai bine în sol.

 Fertilizare solului