Când și cum se face tăierea pomilor fructiferi: Ghid complet

Pentru a avea pomi roditori și sănătoși este foarte important să îi îngrijești corespunzător. Descoperă ghidul complet despre tăierea pomilor fructiferi și află de ce această lucrare este esențială pentru a te bucura de o grădină frumoasă și sănătoasă

De ce este necesară toaletarea pomilor fructiferi?

Prin tăierea pomilor fructiferi înțelegem scurtarea sau îndepărtarea unor ramuri. Scopurile tăierii pot fi diverse: tăieri de regenerare, tăieri de formare a coroanei sau tăieri de rodire.

Tăieri de regenerare

Pentru ca pomii să se regenereze, este recomandat să se taie lăstarii bătrâni. În acest fel, substanțele nutritive vor ajunge rapid la lăstarii tineri, care se vor dezvolta armonios.  

Înainte de tăiere, este important să se identifice ramurile care nu sunt bine poziționate în coroană, cele afectate de boli sau care au porțiuni de lemn uscat. Dacă pomul are majoritatea crengilor bolnave sau uscate sau trunchiul scorburos se recomandă tăierea acestuia și replantarea unui pom fructifer tânăr.

Tăierile de regenerare au în general rezultate la meri și peri. Nu sunt recomandate pentru caiși, piersici sau nectarini.

Operațiunile de tăiere pentru regenerare se fac de la vârf spre bază. Crengile mai groase trebuie să fie tăiate pe segmente pentru a reduce riscul de rănire a altor ramuri.

Aspecte importante de care trebuie să țineți cont:

  • La o tăiere se pot îndepărta maxim 1/3 din ramurile coroanei.
  • Nu trebuie să aplicați îngrășământ cu azot unui pom căruia i-ați făcut tăieri de regenerare. Acesta va favoriza lăstărirea puternică.
  • După tăiere, tratați rapid toate rănile pomului cu o vopsea pe bază de ulei.

Tăieri de formare a coroanei

Cel mai frecvent motiv pentru tăierea pomilor primăvara este legat de toaletarea coroanei pentru a obține fructe sănătoase. Ramurile trebuie să fie rărite în așa fel încât lumina soarelui să poată ajunge ușor la muguri și mai apoi la fructe.

Coroana pomului fructifer poate fi tăiată în mai multe forme, în funcție de specie:

  • Fus subțire – formă de coroană conică, formată din trunchi și 3-4 ramuri de bază. Recomandată pentru meri și peri altoiți pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie.
  • Fus tufă – coroana este formată din 14-16 ramuri de bază, în jurul trunchiului, direcționate oblic. Recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Piramidă etajată – coroana cu 3 etaje cu o înălțime de 2.5 – 4.5 metri. Potrivită pentru culturile de măr, păr, cireș, prun, vișin și gutui de vigoare mare și mijlocie.
  • Palmetă etajată cu brațe oblice – poate fi aplicată pe specii de păr, gutui, măr, prun, vișin și cais altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Palmetă etajată cu brațe orizontale – se realizează pe specii de gutiu, vișin, păr, măr și gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie.
  • Lepage – pentru speciile de păr și măr de vigoare mică. Tulpina subțire se înclină pe direcția rândului atunci când ajunge la 1.5 – 2 metri.
  • Gardul belgian – recomandată pentru pomii de vigoare mică, reprezentată de două ramuri principale, dirijate pe direcția rândului.

Tăierile de rodire

Tăierile de rodire sunt efectuate pentru a regla încărcătura de muguri de rod, în așa fel încât pomul fructifer să nu devină supraîncărcat. Este foarte important ca în final ramurile de rod trebuie să fie de două ori mai puține decât cele vegetative.

Ramurile de rod sunt ușor de identificat, acestea fiind în general mai puțin viguroase și având internodii scurte. Ele trebuie reîmprospătate după 3, 5 sau 7 fructificări, având o durată de viață limitată.

Acest tip de tăieri trebuie evitate la pomii fructiferi în cazul în care există posibilitatea ca vremea să devină geroasă la scurt timp după efectuarea acestor operațiuni. Tăierile efectuate prea devreme pot duce la sensibilizarea la frig a plantelor, mai ales a speciilor de piersic, prun, cais și păr.

Lunile ideale pentru efectuarea tăierilor de rodire sunt noiembrie și aprilie.

Înainte de a efectua tăierile de rodire, asigură-te că știi care sunt ramurile roditoare și care sunt cele de schelet.

De asemenea, tehnicile de tăiere diferă în funcție de tipul pomilor fructiferi. Trebuie eliminați lăstarii lacomi și verticali care cresc în interiorul coroanei, lăstarii de prelungire a ramurilor, crengile uscate sau bolnave. Ramurile bolnave tăiate se strâng și se ard pentru a preveni răspândirea bolii.

Pentru a elimina în totalitate o creangă, aceasta trebuie să fie tăiată de la locul de inserție. Tăietura corectă presupune ca lama tăietoare a foarfecii să fie îndreptată înspre trunchiul pomului, iar cealaltă către ramura care urmează să fie tăiată.

Tăierile la prun

Dacă pomii au o coroană stufoasă se efectuează tăieri de rărire. Ramurile care au formațiuni fructifere se îndepărtează. De asemenea, se taie ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani.

Nu se taie buchetele ramificate sau ramurile de rod scurte. Acestea vor fi eliminate dupa cel puțin 4 ani.

Taiere pruni
Taiere mar

Tăierile la măr și păr

Tăierile se realizează anual. De obicei sunt eliminate: ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori, ramurile de doi sau mai mulți ani, ramificațiile depărtate de bază, ramificațiile uscate.

Nu se taie: Pintenii, țepușele, smicelele, bursele, vetrele de rod tinere și nuielușele si ramurile de un an care au crescut după tăierile de întinerire.

Tăierile la cireș și vișin

Pentru aceste specii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor principale. Ramurile plete care se dezvoltă anual trebuie scurtate prin tăieri unde apar ramificații laterale sau ramuri buchet cu muguri vegetativi în vârf. Dacă nu au ramificații, ramurile plete se elimină.

Nu se taie ramurile buchet.

Taiere cires si visin
Taiere cais

Tăierile la cais

Se efectuează în mijlocul verii, în luna iulie. Se răresc lăstarii, la 15-20 cm unul față de celălalt. Se taie lăstarii slabi, iar cei viguroși se scurtează.

Nu se taie ramurile buchet.

Cum se execută o tăiere corectă?

  • Ramurile trebuie să fie tăiate din nodurile din care pornesc.
  • Tăierea se face oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior.
  • Tăierea se face cu o foarfecă de grădină, fierăstrău sau motofierăstrău
  • Este necesar să folosiți și o scară pentru a putea analiza cât mai bine scheletul coroanei.
  • Echipamentul de bază pentru tăierea pomilor este reprezentat de mănușile de grădină și ochelarii de protecție.

Greșeli frecvente în tăierea pomilor fructiferi

  • Tăierea pomilor în anotimpul nepotrivit, mai ales atunci când vremea este foarte rece.
  • Tăierea excesivă sau, din contră, toaletarea superficială a pomilor.
  • Utilizarea unor unelte nepotrivite, care nu au fost dezinfectate sau care sunt prea uzate și pot provoca leziuni si in consecinta imbolnavirea plantei.