Idei practice de reutilizare a apei de ploaie

Dragul nostru gospodar, Știai că cea mai mare parte din apa folosită în fiecare zi acasă este pentru întreținere, curățenie sau alte activități în afară de gătit sau consum?

Cantitatea de apă de care ai nevoie pentru întreținererea culturilor din gospodăria ta este direct proporțională cu suprafața pe care o deții și mai ales de ce ai ales să cultivi pe ea. De asemenea, zona în care locuiești influențează în mod direct nivelul de consum de apă pe care îl ai. Așadar, dacă natura ne oferă gratuit resursa fără de care culturile de flori, fructe și legume nu ar supraviețui, de ce să nu utilizăm acest lucru în avantajul nostru? Metodele de colectare a apei de ploaie sunt variate și depind de ceea ce vrei să faci cu apa pe care o aduni. De la simplele butoiașe de diferite capacități ce colectează apa de pe acoperișuri și până la sisteme complexe subterane de adunare a apei de ploaie poți face economie la factura de apă în fiecare lună. Află în continuare 4 idei de reutilizare a apei de ploaie pe care le poți pune în aplicare imediat.

Udare flori și legume

Și bunicii tăi foloseau apa de ploaie pentru întreținerea grădinii? Apa de ploaie este preferata florilor de interior, din ghivece. Totodată poate fi folosită și la udarea grădinii de legume și la udarea plantelor sensibile la sistemul de irigații, deoarece are proprietăți asemănătoare cu cele ale apei distilate. Sau și mai bine poți realiza un sistem de irigații cu apă de ploaie. Un ajutor de nădejde în construcția acestuia poate fi motopompa pentru apă curată. În același timp, datorită faptului că această apă nu conține clor poate fi utilizată și la iazurile din grădină sau la amenajarea unui spațiu dedicat rațelor sau gâștelor din curte.

Spălarea mașinii și a altor obiecte

Cât de multă apă folosești pentru spălarea mașinii în curte? Polenul, gâzele, iarba, praful și tot ce se lipește de parbriz și nu numai, poate fi îndepărtat fără a consuma o cantitate semnificativă de apă curentă sau din puț. Apa de ploaie poate fi o alternativă bună de luat în calcul atât pentru spălarea mașinii cât și a utilajelor, mașinăriilor sau orice alte obiecte pe care le folosești. Spălarea pereților casei pe exterior, a geamurilor sau a terasei poate fi făcută fără probleme cu apa naturală de ploaie.

Activități casnice și igienă personală

Apa de ploaie poate fi reutilizată în aproape toate activitățile casnice. De la spălatul covoarelor, rufelor, vaselor și până la dușuri sau băi, această resursă gratuită este o alternativă ideală de reducere a costurilor dintr-o gospodărie.Bineînțeles că este importantă și calitatea apei de ploaie pe care o colectezi precum și metode de păstrare sau filtrare a acesteia - igienizarea sistemului de colectare a apei pluviale ales. În cazul în care a plouat în abundență sau a apărut o situație de acumulare a apei pe diferite suprafețe, poți lua în calcul posibilitatea utilizării unei motopompe. Cu ajutorul acesteia poți scoate ușor și repede apa din locurile respective. 

4 Umplere rezervor toaletă

Cantitatea de apa consumată la toaletă este una semnificativă. Există sisteme specializate de instalații care te pot ajuta să înlocuiești sau chiar să creezi o metodă prin care apa de la rezervorul toaletei să fie cea de ploaie. Un sistem deștept inventat de japonezi este instalarea chiuvetei din baie deasupra bazinului de toaletă. Astfel, apa utilizată la chiuvetă umple rezervorul pentru toaletă și economia rezultată este una și mai importantă. În ziua de azi ai posibilitatea să instalezi sau să realizezi singur sisteme de reutilizare a apei de ploaie în gopodăria ta. Important este să îți faci bine temele înainte să te apuci de treabă și să iei în calcul și testarea apei înainte de utilizare. Apa de ploaie te poate scuti de cheltuieli importante iar în timp îți vei amortiza investiția fără probleme. Noi îți dorim să realizezi un sistem de colectare a apei de ploaie sigur și performant, de care să te folosești o perioadă cât mai îndelungată de timp!