Cum si cand se tunde gardul viu?

Gardul viu oferă, pe lângă intimitate și delimitare față de alte proprietăți, o priveliște plăcută, veșnic verde.

Gardul viu trebuie să fie tuns periodic pentru a nu ocupa prea mult loc în adâncime și pentru a avea un contur plăcut, bine proporționat.

Tipuri de gard viu

Există multe tipuri de plante care pot forma un gard viu minunat.

Dacă vă doriți un gard viu verde pe toată perioada anului, vă recomandăm să optați pentru speciile: Euonymus, chamaecyparis leylandii, thuja, buxus, chamaecyparis, green hedger.

Specii de arbuști care vor forma garduri vii cu frunze căzătoare sunt: photinia, lemn câinesc, spyrea, dracila, ulm de turkestan, hibiscus syriacus, forsythia.

De ce vei avea nevoie pentru a tăia gardul viu?

Pentru tăierea rapidă și confortabilă a gardului viu, vei avea nevoie de: țăruși lungi, sfoară, saci pentru deșeuri vegetale, folie de plastic, alcool denaturat, o cârpă moale, mănuși, foarfecă de grădină, trimmer electric, foarfecă cu mânere lungi, o scară.

Forma

Pentru un gard viu care delimitează un perimetru de teren, forma ideala de tăiere este trapezoidală, cu baza un pic mai lată decât vârful. Astfel, arbuștii vor capta mai bine lumina soarelui, vor fi echilibrați și  bine aerisiți.

Pentru un gard viu de dimensiuni mai mici va fi suficienta o foarfeca manuală. Însă dacă gardul viu este mai mare și mai stufos, este recomandată utilizarea unui trimmer electric.

Pentru a colecta mai ușor resturile vegetale rezultate în urma tăierii, puteți așterne o folie de plastic pe sol.

În cazul în care gardul viu are ramuri mai groase (conifere), distanța dintre dinții lamei trebuie să fie mai mare.  Dacă gardul viu are frunze mari, după ce ați utilizat trimmer-ul este recomandat să finisați arbuștii cu ajutorul foarfecii de grădină, îndepărtând frunzele tăiate parțial. Foarfeca cu mânerele lungi va fi utilizată doar în cazul tăierii unor crengi mai groase.

Resturile vegetale provenite de la conifere (tuia) nu se pot folosi pentru compost.

După utilizare, dezinfectați lamele instrumentelor cu ajutorul cârpei îmbibate în alcool pentru a nu transmite eventuale boli altor plante din grădină.

Tăierea verticală cu trimmer-ul se execută începând de jos în sus, mișcarea continuându-se mai apoi de sus în jos – utilizând ambele laturi ale lamei. Pe durata utilizării trimmer-ului electric, puteți ține cablul de alimentare pe umăr pentru a evita tăierea accidentală a acestuia cu lama.

Tăierea pe înălțime va necesita un pic mai mult efort din partea operatorului. Acesta va trebui să marcheze înălțimea dorita cu ajutorul funiei legate de cei doi țăruși așezați în cele două capete ale gardului viu. Dacă gardul viu este prea înalt, va fi necesara utilizarea scării.

Tăierea pe orizontală presupune înclinarea lamei la un unghi de 10 grade în sensul tăierii. Asigurați-vă că ramurile tăiate sunt împinse în afara gardului, pe sol.

Când se taie gardul viu?

Specialiștii ne sfătuiesc să efectuăm tăierile de întreținere de 3 ori pe an: prima tunsoare în a doua jumătate a lunii mai, a doua la sfârșitul lunii iulie, iar a treia la sfârșitul lunii septembrie.

Dacă o parte din arbuști au îmbătrânit, se recomandă înlocuirea lor cu plante tinere.