Cum sa alegi o pompa de apa

Acest articol, publicat inițial în 2014, este revizuit periodic de echipa editorială O'Mac pentru a-ți oferi informații de actualitate.

Pompa de apă te va ajuta într-o mulţime de activităţi agricole, fie că este vorba de apă curată sau semi-murdară. Pompa te ajută atât la alimentarea cu apă curată, cât şi la evacuarea celei murdare din bazine sau piscine. Un astfel de utilaj are o greutate de puţin peste 10 kilograme, iar ca principiu de funcţionare, are la bază benzina fără plumb. Mai mult decât atât, o pompă de apă îţi ușurează munca de irigare a culturilor tale.

O pompă de apă perfectă trebuie, în primul rând, aleasă după ce te-ai informat despre toate caracteristicile ei. În acelaşi timp, trebuie să ai grijă că viitoarea ta pompă de apă nu îţi produce o gaură în buget mai mare decât ai planificat. Criteriile pe baza cărora alegi o motopompă pot fi în funcţie de firma care o produce sau de la care ai mai cumpărat deja alte utilaje. Însă, ca să îţi fie un ajutor bun pe termen lung, pompa de apă trebuie să răspundă întrebărilor de mai jos.

Cât de mult folosești pompa de apă?

O motopompă pentru apă curată poate fi folosită şi la alte substanţe ce au proprietăţi chimice similare cu apa curată. Modelul O'Mac MP 6500 2”, din gama professional, are un motor în patru timpi, ce foloseşte forţa a 6.5 cai putere. Are un debit maxim de 600 litri pe minut şi mai poate funcţiona încontinuu timp de 220 de minute. Pompa de apa este utilă şi în cazul irigării prin picurare.

Temperatura apei pentru pompă poate fi atât joasă, cât şi ridicată. Te ajută, în aceeaşi măsură, să irigi florile din grădină, dar şi legumele de pe terenul agricol. În acelaşi timp, o pompă pentru apă semi-murdară te ajută să evacuezi apa cu uşurinţă. Imaginează-ţi de cât efort este nevoie să goleşti o piscină şi cât timp economisești cu o motopompă potrivită pentru tine.

Cât de mult contează gradul de ridicare al pompei?

Gradul de ridicare a pompei înseamnă energia pe care o primeşte o unitate de lichid de la pompă. Mai exact, se referă la cât de sus este aruncată apa. O întâlnești adesea sub denumirea de „Înălţimea de evacuare a pompei” şi se măsoară în metri. Însă, chiar dacă înălţimea este menţionată cu exactitate, se mai poate pierde lichid din cauza mişcării apei în interiorul pompei. Gradul de ridicare al pompei este important atunci când o foloseşti.

Dacă ţi-ai cumpărat o pompă de apă cu o înălţime mare de evacuare şi nu o utilizezi la potenţialul său maxim, apa evacuată va fi în exces, iar motorul se supraîncărcă. Din această cauză, totul va duce la o uzură rapidă a motopompei.

Un utilaj pentru care gradul de ridicare este un avantaj este motopompa pentru apă murdară 3” MP 6500, produs din gama O'Mac professional.

Îţi recomandăm să o foloseşti în următoarele situații:

  • în cazul apelor semiîncărcate;
  • în procesul de vidanjare;
  • la evacuarea apelor provenite din aluviuni.

Poţi alimenta de la o fântână, din lacuri sau râuri, apa se va păstra curată în interiorul conductelor. De aceea, poţi transporta apa pe distanţe lungi, până la grădină, livadă sau ogor. O utilitate specială a unei astfel de motopompe este că poate combate incendiile din instalaţiile industriale.

Pompa de apă este un utilaj agricol care îţi uşurează cu mult munca în gospodărie, grădină sau pe terenul agricol. Odată ce alegi modelul potrivit, ai parte de un ajutor pe termen lung, care îţi oferă şi o garanţie de 2 ani. Iar decizia potrivită se ia după ce studiezi toate modelele şi îţi dai seama exact la ce vei folosi o motopompă de apă curată sau semi-murdară.