Lucrări de întreținere a gospodăriei pentru luna noiembrie

Dragul nostru gospodar, Luna lui Brumar vine cu activități de întreținere a gospodăriei care au menirea de a proteja și de pregăti grădina de iernat. Temperaturile scad considerabil în noiembrie, iar în unele zone apar chiar și primii fulgi de nea.

Livada de pomi fructiferi, gazonul, iazul, utilajele, grădina de legume și cea de flori, toate au nevoie de atenția ta în ultima lună de toamnă. Intervenția ta va ajuta gospodăria să treacă peste iarnă în siguranță, fără să fie foarte afectată de efectele frigului și zăpezii. În acest sens, află în continuare câteva sugestii de activități gospodărești, specifice perioadei următoare.

Gazonul in noiembrie

Noiembrie aduce și ultima tundere a gazonului din acest an. Este recomandat ca firul de iarbă să fie lăsat mai lung la această tăiere de final de sezon. Curățarea gazonului de frunze, crengi și alte obiecte este necesară până la venirea zăpezii. Resturile mărunțite căzute din copaci pot fi utilizate la protejarea straturilor dintre flori și la realizarea compostului. Tot în noiembrie este necesară aerisirea gazonului iar un scarificator performant te poate ajuta mai mult decât crezi.

Lucrări pentru grădină

Pentru grădina de flori, activitățile specifice lunii noiembrie sunt mai bogate. Dacă nu ai apucat încă, mai ai timp de plantarea florilor cu bulbi și recoltarea bulbilor sensibili la ger. Totodată, în cazul în care iei în calcul să mărești sortimentul de trandafiri din grădină, acum este un moment bun să îi plantezi. Referitor la cei existenți, curățarea trandafirilor uscați și cosmetizarea tulpinilor nu mai suportă amânare. Mușuroirea și aplicarea de compost organic în sol îți pot salva florile preferate de îngheț. În grădina de legume se efectuează recoltarea ultimelor roade, precum zarzavaturile, rădăcinoasele sau varza. După adunarea recoltelor urmează eliberarea terenului de resturi vegetale și buruieni. Ulterior, fertilizarea solului respectiv, prin săpături la adâncime mică și adăugare de gunoi de grajd sau alt îngrășământ organic, trebuie realizată. Dacă ai seră sau solar, a venit timpul să te asiguri că nu există crăpături sau alte locuri prin care se poate infiltra frigul și zăpada. Dacă este nevoie schimbă geamurile și repară pereții. Tot acum, poți instala lămpi sau alte accesorii care să contribuie la menținerea căldurii în spațiul închis amenajat cultivării legumelor sau fructelor pe perioada iernii. Dezinfectarea spațiului respectiv și igienizarea locului înainte de venirea sezonului rece vor ține dăunătorii friguroși departe în lunile care urmează. Îngrijirea livezii cu pomi fructiferi diferă în funcție de vârsta acestora. Activitățile specifice de tăiere a pomilor cu ajutorul nelipsitului motofierestrău și de protejare a tulpinilor se aplică în cele mai multe situații. O modalitate prin care poți ține dăunătorii departe este de a aplica benzi cu lipici pe trunchiurile copacilor. Dacă utilizezi modalități de siguranță a fructelor cu ajutorul plaselor, atunci acestea trebuie înlăturate până la venirea zăpezii. Căpșunii au nevoie de curățare prin înlăturarea frunzelor moarte și se pot planta arbuștii de fructe de pădure precum zmeur sau coacăz. Nu uita de curățarea, respectiv depozitarea corespunzătoare a ustensilelor de lucru pe perioada iernii. În același timp este indicată ungerea lor cu uleiuri specifice care să le protejeze de efectele negative pe care frigul le lasă în urmă. Noi îți dorim o să ai parte de o iarnă blândă și spor la amenajat gospodăriei, așa cum trebuie, pentru sezonul rece!