Planificarea activităților agricole pe timp de primăvară

Dragul nostru gospodar,

Iarna aceasta ne-a surprins și pe noi. Nu am avut parte de prea multă zăpadă, ba chiar din contră! A fost destul de cald până acum și nici nu știm la ce să ne așteptăm pentru lunile următoare de primăvară. Oricum, gândul nostru este tot la curte și grădină.

Probabil că timpul va trece chiar mai repede decât ne așteptăm. Deja e luna ianuarie, iar din februarie trebuie să începem să ne gândim la graparea pământului și pregătirea solului pentru semănarea din primăvară. Ei, sunt multe lucruri pe care trebuie să le planificăm pentru ca lucrările agricole de primăvară să dea roade.

Principalele lucrări agricole de primăvară

#1. Pe locuri arate...

Pentru a putea culege ceea ce ai semănat, este recomandat în această perioadă să te îngrijești de solul pe care urmează să lucrezi. Continuă controlul și îngrijirea semănăturilor de toamnă și execută arături pentru însămânțările de primăvară în ferestrele semănate. De asemenea, acum poți pregăti răsadnițele și poți să semeni în ele legumele timpurii.

Îți recomandăm să fii atent la modul în care vei face arătura. Este foarte important să pregătești terenul cu grijă. Noi te sfătuim să ai puține treceri, pentru a nu tasa solul, să nu răscolești pământul, căci astfel apa se va pierde prin evaporare și să mobilizezi solul doar până la adâncimea la care vei încorpora sămânța.

În această perioadă, asigură-te că utilajele și mașinăriile pentru lucrările agricole de primăvară sunt îngrijite și pregătite. De asemenea, poți să te ocupi de fertilizarea solului la pregătirea lui, sau odată cu semănatul cu îngrășăminte minerale.

#2. Fii gata...

După ce ai terminat de așternut, pregătește-te să însămânțezi. Începe cu controlarea semințelor, a tuberculilor și a celorlaltor produse agricole. Începe aprovizionarea cu semințe pentru campania de primăvară cât mai devreme.

Spre sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie, ocupă-te de ierbicizarea și controlul fitosanitar al culturilor.

Curăță pajiștile naturale de resturile vegetale pe care încă le păstrează și grapează-le pe măsură ce le fertilizezi cu îngrășăminte organice. Tot în această perioadă, începe repararea răsadnițelor din legumicultură și plantarea în sere și soluri. În pomicultură, concentrează-te asupra tăierilor, tratamentelor și a întreținerii pomilor. Spre sfârșitul lui aprilie, fă-ți timp pentru recoltarea secarei pentru masă verde și siloz.

#3. Start la semănare!

Ultimul pas pentru a completa lucrările agricole de primăvară este semănarea. Luna mai este destinată întreținerii culturilor de porumb, floarea soarelui, sfeclă, cartofi, fasole, fie prin lucrări mecanice, fie manuale. Tot în această lună, efectuează înființarea culturii a doua de porumb, după masa verde recoltată.

Spre sfârșitul primăverii, în ceea ce privește legumicultura, poți continua lucrările de plantare, întreținere și recoltare a cepei verzi, a usturoiului, a salatei, spanac și alte verdețuri. Pomicultura te va surprinde, la sfârșitul primăverii, în continuarea tratamentului fitosanitar, iar din livezile tale vei putea recolta primele fructe – printre care cireșele de mai. Și în viticultură vei putea continua lucrările fitosanitare, după care vei putea lega coardele și întreține solul.

Acum, după ce ți-ai organizat calendarul lucrărilor agricole de primăvară, sperăm că ți-ai notat undeva și instrumentele de care ai nevoie. Noi te așteptăm să faci un tur al produselor noastre și să vezi ce anume se potrivește cu planurile tale.

Până data viitoare, îți dorim spor la pregătiri și pământ fertil!