Cum întreții o gospodărie pe timp de iarnă?

Dragul nostru gospodar, Toamna este spre final, iar în curând, tu și gospodăria ta va trebui să întâmpinați sezonul geros. Mulți ar spune că iarna este un prilej numai bun pentru tine să te odihnești, însă noi știm că până și în această perioadă, curtea și grădina trebuie îngrijite în continuare. 

Știm cât de important este pentru tine să-ți păstrezi gospodăria într-o stare perfectă în orice anotimp, de aceea ți-am pregătit 3 sfaturi utile pentru a avea o gospodărie pe timp de iarnă îngrijită.

Cum îți îngrijești gospodăria pe timp de iarnă?

Pentru a te asigura că gospodăria ta va fi în condiții optime de-a lungul iernii, este necesar să ai grijă de mai multe aspecte ce țin de curte și grădină. De aceea, în acest articol vei afla ce este indicat să faci în exteriorul și interiorul casei, precum și în cazul arbuștilor, plantelor și legumelor. Hai să aflăm împreună cum poți să-ți protejezi grădina și casa în timpul iernii!

#1. Cum îngrijești exteriorul casei?

Primul pas pentru a avea o curte impecabilă este să strângi frunzele căzute ce nu sunt afectate de boli și dăunători și să le transformi în compost. Frunzele nesănătoase trebuie arse ori depozitate într-un spațiu special amenajat. Altfel riști să-ți afectezi grădina dacă le lași acolo peste iarnă. La fel trebuie să procedezi și dacă ai un gazon. În caz contrar, acesta se va deteriora. Mai mult, ai grijă ca în mod constant să cureți gazonul de zăpadă pentru a-l menține într-o stare optimă. [caption id="attachment_929" align="aligncenter" width="1000"]Ingrijirea exteriorului casei Sursa: pexels.com[/caption] De asemenea, dacă obișnuiești să înmagazinezi uneltele pentru gospodărit în curte, este timpul să le depozitezi într-o încăpere din interiorul casei sau o magazine. Din cauza diferențelor mari de temperatură ce au loc iarna, există probabilitatea ca ele să înghețe sau să se defecteze iremediabil. Tot din aceleași motive, este indicat să închizi și robineții de apă și să acoperi pompele și țevile.

#2. Cum protejezi arbuștii, plantele și legumele?

În cazul arbuștilor ce râmân în permanență verzi, asigură-te că le uzi constant dacă temperaturile depășesc 0°C. Chiar și în timpul iernii, ei continuă să transpire și să piardă apă. Plantele trebuie depozitate în interior în condiții optime și îngrijite în mod constant. În acest mod ele se vor conserva și te vei putea bucura de frumusețea lor chiar și pe perioada iernii. Dacă intenționezi însă să-ți pregătești grădina pentru primăvară, poți planta diverse specii bulboase numai dacă temperatura trece de 5°C, solul nu este înghețat și nici îmbinat cu apă pentru ca bulbii să nu mucegăiască. [caption id="attachment_935" align="aligncenter" width="1000"]Protejarea arbustilor, plantelor si legumelor Sursa: pexels.com[/caption] În ceea ce privește legumele, cea mai la îndemână soluție este să le depozitezi într-o cameră răcoroasă și foarte bine aerisită pentru a putea profita de prospețimea lor pe durata iernii. Tot în această perioadă, te sfătuim să cumperi și să plantezi în răsădnițe, sere sau solari diverse plante aromate și legume. Vei avea în acea fel un bun start pentru primăvară!

#3. Cum gospodărești în interiorul casei?

Chiar dacă activitățile din sezonul rece se răresc, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că vei avea toate condițiile necesare pentru a începe munca în forță în primăvară. Poți profita de acest timp pentru a te asigura că uneltele pentru gospodărit sunt curățate și dezinfectate, astfel încât să eviți transmiterea de boli plantelor și arbuștilor. [caption id="attachment_934" align="aligncenter" width="1000"]Gospodarie pe timp de iarna Sursa: pexels.com[/caption] De asemenea, este important să ai în vedere ca semințele ce urmează să le plantezi în primăvară să fie depozitate în condiții corespunzătoare. Așa că asigură-te că le păstrezi într-un loc ferit de umiditate și căldură. La final, mai trebuie doar să planifici cu atenție calendarul de gospodărit pentru anul următor și să pui în practică sfaturile noastre pentru o gospodărie pe timp de iarnă perfectă!