Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Poate că de multe ori te-ai întreba de ce utilaje ai nevoie în grădina şi gospodăria ta. Ştii ce dimensiuni au acestea şi cum vrei să le îngrijeşti. Însă, pentru ca triunghiul performanţă – timp – rezistenţă să fie împlinit, ai nevoie să îţi dai seama exact ce fel de utilaj îţi trebuie la ce tip de suprafaţă. Probabil, îna cest caz, ai nevoie de un motocultor.
Înainte de a căuta un motocultor ieftin, trebuie să ştii la ce vrei să îl foloseşti. Un motocultivator ieftin sau scump poate face parte din trei categorii, în funcţie de puterea lor sau dimensiunile şi gradul de dificultate al suprafeţei de lucru.
De exemplu, un motocultor din gama Basic precum motocultorul cu roți O’Mac MC 70 are freze late de 80 – 90 cm şi este destinat suprafeţelor de lucru între 500 şi 1.000mp.
Un motocultor din gama de mijloc, precum motocultorul O'Mac MC 800 este folosit pe suprafeţe de 5.000 – 10.000 mp, mulţumită frezelor late de 80 – 100 cm. Adâncimea de lucru a motocultorului din această categorie este de 10 – 35 cm. Preţul acestor utilaje variază între 2000 şi 2.250 lei.
Pe de altă parte, motocultoarele profesionale ca O'Mac MC 13000 sunt mult mai rezistente şi pot lucra pe suprafeţele de peste 10.000 mp. Acestea au o greutate de minim 75 – 80 kg, iar preţul lor de achiziţie este între 2.590 – 8.079 lei.
După ce ai verificat cu atenţie şi curăţat suprafaţa de lucru şi ai umplut rezervorul cu benzină sau motorină, setează acceleraţia la poziţia de pornire. Îţi recomandăm să foloseşti o pereche de ochelari de protecţie, pentru a evita praful şi particulele de pământ. Plasează motocultorul în direcţia în care îţi doreşti să se mişte, apoi trage mânerul demarorului cu o mişcare rapidă. Dacă îi modifici poziţia brusc, în timp ce lamele acţionează, este posibil ca pământul să aibă de suferit.
Înaintează cu motocultorul, manevrându-l hotărât, însă nu puternic. Asigură-te că viteza ta de mişcare este aceeaşi pe tot parcursul lucrului. Apoi, atunci când ai ajuns la capătul suprafeţei, întoarce utilajul cu aceeaşi viteză şi continuă pe o suprafaţă paralelă cu cea lucrată. Continuă până atunci când vei ajunge la punctul central aproximativ al grădinii. Dacă lucrezi pământul de suprafaţă din margine înspre centru, acesta va fi nivelat. După ce ai terminat de lucrat terenul, opreşte utilajul şi verifică pământul. Lasă motorul să se răcească, apoi curăţă lamele de murdărie sau pietre de dimensiuni mici dintre lame.
Dacă vrei ca terenul tău să fie lucrat la un nivel eficient, nu lucra terenul atunci când pământul este ud sau umed. Dacă ai mai multe tipuri de pământ (nisipos şi de consistenţa clasică a solului), nu le amesteca, atunci când le lucrezi. În plus, plantele de dimensiuni medii din drumul motocultorului pot avea rădăcini extinse şi pot afecta lamele. Testează pământul la fiecare trei ani. Astfel, te vei asigura că roadele acestuia vor fi conform aşteptărilor, iar motocultorul îl va optimiza. Dacă ai nevoie să ajustezi pământul, foloseşte cu încredere o greblă.
Dacă ai un motocultor, salvezi timp şi te asiguri că pământul este echilibrat, deoarece toată suprafaţa urmează acelaşi patern. Acest utilaj îţi va dovedi că raportul consum de combustibil – pământ lucrat este unul profitabil pentru tine, iar suprafeţele sunt pregătite pentru următoarele activităţi.