Ce este un aparat de muls vaci si cum se utilizeaza?

Atunci când vine vorba de agricultură, agricultorii din țara noastră sunt tradiţionaliști. Timp de secole la rând, ţăranii şi-au lucrat pământurile şi administrat gospodăriile cu ajutorul unor unelte manuale, de bază. Utilajele agricole au o vechime de câteva decenii, la scară largă. Printre ele se numără şi utilaje precum un aparat de muls vaci.

Atunci când în România a început să se vorbească despre posibilitatea unui aparat de muls vaci, fermierii deja aveau opţiunea de a colabora cu firmele de lactate locale sau de a-şi deschide propria afacere. Însă, cel puţin pe teritoriu american, astfel de utilaje au apărut în secolul al XIX-lea. Din lipsa informaţiilor, acestea au fost întâmpinate cu reticenţă.

Acel aparat de muls vaci la care te poţi gândi este un accesoriu necesar pentru gospodăria ta, dacă vrei să ai parte de o producţie de lapte rapidă, care să nu te pună în dificultate. Această metodă de muls este confortabilă pentru vacă şi te va scuti de eventuali angajaţi.

Ce trebuie să ştii despre orice aparat de muls vaci

Mulgătoarea este instalaţia dotată cu un braţ sau mai multe, care extrage laptele din ugerul vacilor, al caprelor sau al oilor, pentru a-l transporta într-un recipient ce-l păstrează la temperaturi optime. Acestea crează un vid printr-o pompă uscată, ce protejează lichidul de eventuale scurgeri de ulei. Mulgătoarea absoarbe laptele pe principiul aspiratorului, iar apoi îl îndrumă către cisterna din interior.

Iată care sunt caracteristicile care fac dintr-o mulgătoare utilajul de care ai nevoie:

  • capacitatea unei cisterne este, în medie, de 40 de litri;
  • timpul de mulgere variază între şase şi opt minute;
  • poţi alege între un aparat de muls individual, dotat cu un motor electric de 0,5 kW și modelele cu 2 brațe;
  • materialul din care este făcută cisterna este inoxul alimentar.

Astfel de mulgătoare sunt recomandate fermierilor cu câteva bovine, care nu au nevoie să folosească un utilaj cu mai multe braţe.

Pe de altă parte, o mulgătoare cu două brațe este uşor de manevrat, atunci când trebuie să adaptezi utilajul la capre sau oi.

Cum să foloseşti un aparat de muls vaci

Laptele păstrat într-un bazin de răcire al aparatului de muls vaci nu îşi va pierde vitaminele naturale. Procesul de mulgere trebuie să se petreacă rapid şi să protejeze bovina care este mulsă. Însă, acest proces este unul simplu şi uşor de reţinut, printre altele pentru că poate fi transportat rapid până la animalul pe care vrei să îl mulgi.

După ce ai instalat mulgătoarea şi ai făcut modificările necesare în grajd, poţi folosi oricând modelul tău de aparat de muls vaci. Înainte de a începe mulgerea, trebuie să te asiguri că vaca se află într-o poziţie sigură şi că ugerul său este curăţat. După ce eliberezi presiunea din aparat, îl poţi conecta la ugerul vacii şi poţi începe procesul. Apoi, poţi conecta mulgătoarea la ugerul vacii şi poţi porni aparatul. Aşteaptă până când laptele de muls este epuizat, apoi poţi opri mulgătoarea fără griji.

După ce procesul de mulgere s-a încheiat, deconectează mulgătoarea şi ai grijă ca aparatul să fie curat pentru următoarea zi. Un aparat de muls vaci îţi aduce mai multe avantaje decât poţi descoperi pe internet. Un astfel de produs îţi uşurează munca în grajd şi îţi deschide porţile colaborărilor cu firme mici sau mari de distribuţie a laptelui. Această metodă, care presupune folosirea unui aparat de muls vaci, arată evoluţia agriculturii, dar fără să uite să protejeze bovinele şi producţia ta.

Acest articol, publicat inițial în 5.12.2014, este revizuit periodic de echipa editorială O'Mac pentru a-ți oferi informații de actualitate.

sursa foto: © Paulwongkwan | Dreamstime.com