Ce inseamna sa faci agricultura sustenabila?

În cazul în care nu practici deja agricultura sustenabila, cu siguranță ai auzit până acum despre ea cel puțin o dată. Astăzi aș vrea să discutăm puțin despre acest concept și să vedem de ce este atât de important să o adopte cât mai mulți gospodari.

În primul rând, cred că tuturor cititorilor blogului O-Mac (și nu numai) le place natura. Imaginează-ți acum că ferma ta, chiar dacă este mică, medie sau mare, este în deplină armonie cu natura. Asta înseamnă că toate animalele sunt crescute în sistem natural: vacile pasc liber pe pășune, găinile scurmă pământul și caută mici viețuitoare pe care să le transforme în mâncare, iepuri care pasc iarba direct din pământ... și orice alt animal din gospodăria ta trăiește liber.

Imaginează-ți că la ferma ta, legumele cresc în voie, într-un sol hrănit cu îngrășământ natural, iar pomii au toate substanțele nutritive naturale aproape de rădăcină. Plantele nu au nevoie să fie stropite cu pesticide sau substanțe chimice ca să fie forțate să crească, iar animalele nu mănâncă niciodată chimicale sau alt tip de hrană care să le grăbească maturizarea. 

Pe vremea în care bunicii noștri își întrețineau singuri gospodăriile de la țară prin forțe proprii, acest scenariu era unul perfect normal. Însă, în zilele noastre, a face agricultura sustenabila nu mai este ceva la ordinea zilei.

De ce să practici și tu agricultura sustenabila?

Dacă prin agricultura pe care o practici nu ești nevoit să produci hrană în cantități industriale, atunci cred că ai toate motivele să practici agricultura sustenabila și să contribui la bunăstarea celor care se hrănesc cu produsele tale.

animale agricultura sustenabila

De fiecare dată când culegi un măr din propriul pom, aduni ouăle de la găină sau tai porcul pentru slănină și carne, gândește-te așa: oare mi-aș putea hrăni constant familia cu acest produs?

Dacă răspunsul tău este da, înseamnă că poți avea succes ca un agricultor ecologic.

Știai că?

  • - Folosirea excesivă a îngrășămintelor sintetice în agricultura industrială contribuie semnificativ la schimbările climatice? Este adevărat, cu cât sunt mai puțin ferme care folosesc astfel de substanțe, cu atât clima poate fi restabilizată.
  • - 2,6 miliarde de mici producători agricoli deja produc majoritatea alimentelor de la nivel global
  • - Este un lucru dovedit faptul că agricultura ecologică aduce un profit mai mare fermierilor. De aceea, este recomandat să pui accent pe calitate și nu cantitate, în producția ta.
  • - 99,5% din fermierii din toată lumea spun că nu ar cultiva niciodată o plantă modificată genetic.
  • - Folosind îngrășăminte sintetice și substanțe chimice toxice, dăunează nu doar consumatorilor, ci și apelor și solurilor, ele fiind chiar lucrurile de care ai nevoie pentru a crește hrană sănătoasă. 

Și iată cum se învârte roata: deși poate îți aduce beneficii pe termen scurt, în timp, dăunează chiar hranei pe care tu vrei să o produci. Folosind substanțe chimice și sintetice, poți crește hrana într-un timp mai scurt, însă calitatea acesteia scade pe zi ce trece, mai ales că substanțele toxice nu vin doar din produsele pe care tu le folosești, ci și din atmosferă.

Se poate practica agricultura sustenabila în România?

Din fericire, aici avem multe avantaje, spre deosebire de țările suprapopulate. Atât datorită nivelului de cerere, cât și datorită condițiilor climatice temperate prin care trece țara noastră din timpul anului.

agricultura sustenabila romania

În plus față de avantajele poziționării, există și numeroase fonduri nerambursabile pentru agricultori de care putem beneficia. Uniunea Europeană este generoasă cu agricultorii ecologici și îi susține în demersul de a își construi sau renova fermele, ca să poată practica agricultura sustenabila.

Cu cât vom fi mai mulți agricultori ecologici în România, cu atât putem asigura hrană sănătoasă și românească pentru o populația țării noastre și, de ce nu, putem să asigurăm hrană și pentru alte popoare mai puțin norocoase ca noi, prin export.

Așadar, în România, avem atât de multe motive pentru care să practicăm agricultura sustenabila, încât mă mir deseori de ce sunt atât de puțini gospodari care o fac.

Cred că viitorul stă în agricultura sustenabila, în hrana sănătoasă și, bineînțeles, în folosirea utilajelor potrivite pentru întreținerea gospodăriei. Tu practici acest tip de agricultură?

Aștept argumentele sau opiniile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

sursa foto: pixabay.com