Cum te pregătești pentru lucrările de toamnă în grădină?

Dragul nostru gospodar, Vremea frumoasă ține cu noi anul acesta, însă putem spune că deja, cel puțin la munte, se simte aerul de toamnă. Diminețile sunt mai răcoroase, serile sunt deja mai lungi iar fructele și legumele de toamnă au început să se coacă de-a binelea. De aceea, se cuvine să discutăm, ca între gospodari, despre cum să te pregătești pentru viitoarele lucrări de toamnă din grădina ta. Hai să vedem ce e de făcut – deși știm cu toții că, dacă ai grădina ta, mereu e câte ceva de făcut și nu ai timp să te plictisești! :)

Lucrări de toamnă în grădină

Dacă vrei să te bucuri pe tot parcursul toamnei de o grădină frumoasă, se cuvine ca din primele zile ale lunii septembrie să te asiguri că ai tot ce îți trebuie. Iată o scurtă trecere în revistă a tipurilor de lucrări de toamnă care sunt necesare în orice grădină:

#1 Stratul cu flori

Curăță grădina de buruieni și plante uscate, scoate rădăcinile putrezite dacă e cazul și îndepărtează plantele care sunt deja trecute. Dacă îți dorești o grădină parfumată la primăvară, plantează de pe acum bulbii de flori care să reziste pe timpul iernii și să îți încânte privirile la primăvară. Îți recomandăm lalele, zambile, narcise, crizanteme, brândușe și mai ales trandafiri.

#2 Stratul de legume

În septembrie, cele mai multe legume sunt deja gata pentru recoltare. Este vorba despre dovlecei, ceapă, usturoi, roșii, ardei, castraveți, varză, fasole și multe altele. Poți obține o nouă recoltă rapidă de toamnă, pentru că solul este deja bogat și umed din timpul verii, numai bun de plantat. Alege semințe sau răsaduri cu legumele dorite, curăță solul de plantele trecute și rădăcinile celor pe care le-ai recoltat și începe o nouă plantare. lucrari toamna gradina legume Toate acestea vor fi gata până la final de toamnă, ceea ce e perfect pentru depozitarea pe timpul iernii. Dacă nu mai dorești să obții niciun strat de legume până la iarnă, pur și simplu curăță terenul, aerisește solul și sapă-l pentru a elimina toate resturile vegetale.

#3 Livada de pomi

Ai pomi fructiferi? Viță de vie? Se apropie momentul recoltării! Merele târzii de vară sau cele de toamnă sunt un deliciu pentru întreaga familie. Recoltează fructele după ce sunt bine coapte și apoi ocupă-te de toaletarea pomilor fructiferi. Sapă în jurul lor, administrează-le îngrășăminte organice, îndepărtează frunzele căzute și fructele stricate de pe sol. Curăță și rugii de mure și zmeură, dacă ai astfel de plante în grădina ta. Asigură-te că nu ai tulpini uscate în solul tău, căci acestea prezintă un pericol de dezvoltare a dăunătorilor pentru următorul an.

Ustensile necesare pentru activitățile de toamnă în grădină

Pentru a efectua toate aceste activități, iată câteva posibile ustensile și accesorii de care ai nevoie:

  • Mănuși, pentru că nu e indicat să pui mâna direct pe utilaje, rădăcini sau alte obiecte din grădina ta care ar putea dăuna pielii;
  • Motosapă, pentru a-ți ușura munca de săpare a solului și pregătire pentru culturile de primăvară;
  • Aspirator de frunze, pentru curățarea ușoară a grădinii tale de frunzele uscate care se depun și pot forma focare de infecție dacă nu le îndepărtezi;
  • Tocător de crengi, pentru colectarea crengilor rupte și transformarea lor în compost organic;
  • Motocositoare pe roți, pentru afânarea solului și curățarea lui în mod rapid și eficient.

Acestea sunt doar o parte din uneltele pe care ți le recomandăm pentru orice lucrări de toamnă desfășori în grădina ta. Te invităm să citești și articolul nostru despre trusa de unelte de care are nevoie orice gospodar iscusit pentru o listă și mai lungă. Îți dorim mult spor la grădinărit și o toamnă cât mai bogată!