Ce lucrari agricole efectuam iarna?

Iarna s-a instalat timid în viețile noastre, deși dacă te uiți pe geam n-ai zice că suntem chiar în decembrie. Și știi cum e, nici nu vei observa când va trece luna cadourilor, că te vei trezi în ianuarie, sub nămeți și cu o grămadă de griji pentru cultura ta.

Nu și dacă citești blogul O-Mac :)

Pentru astăzi mi-am propus să mă ocup de un calendar de lucrari agricole pe care oricare dintre noi va trebui să-l aibă în vedere. Ar trebui să prioritizăm ceva? Ce merită mai multă atenție din partea noastră și ce s-ar putea strecura din calendar până prin ianuarie?

Sunt întrebări la care încerc să răspund cam în fiecare lună decembrie. Între timp, mi-au venit și câteva răspunsuri :)

Există câteva lucrari agricole prioritare pentru această perioadă de iarnă.

# Fertilizarea culturilor de toamnă semănate aproape de intrarea în iarnă

# Controlul semințelor, cartofilor și făinii de grâu din depozite

# Transportul în câmp a cantității necesare de îngrășământ natural

# Controlul culturilor semănate în toamnă

Să luăm aceste lucrari agricole pe rând:

# Fertilizarea culturilor de toamnă semănate aproape de intrarea în iarnă

Este una dintre cele mai importante lucrari agricole din iarnă, în opinia mea. Se recomandă mai ales pentru culturile de orz și grâu cu o densitate redusă. Procesul în sine constă în fertilizarea cu azot cât mai devreme posibil, chiar și pe teren înghețat.

Acest procedeu este recomandat, de asemenea, tuturor culturilor de cereale de toamnă care nu au fost fertilizate cu azot înainte de semănat.

BINE DE ȘTIUT

Pentru a avea rezultatele scontate pentru solurile de câmpie, ar fi de preferat ca fertilizarea să nu fie făcută cu azot, ci cu azotat de amoniu. Pentru zonele de dealuri, se recomandă folosirea de azotat de calciu (Nitralcar), iar pe solurile bogate în săruri - sulfatul de amoniu.

Culturile de orz și de grâu cu densitate mare, fertilizate în toamnă cu azot, nu vor fi supuse acestui proces pe timp de iarnă, pentru că vor căpăta sensibilitate la cădere.

# Controlul semințelor, cartofilor și făinii de grâu din depozite

Indiferent de modul de păstrare a semințelor - în saci sau vrac - cel puțin o dată pe săptămână trebuie avut în vedere următorul aspect: verificarea temperaturii masei de semințe, umidității și a potențialei contaminări cu boli ori dăunători! Atunci când umiditatea crește peste o anumită limită, are loc procesul de încingere a semințelor - un lucru extrem de grav.

BINE DE ȘTIUT

Dacă observi următoarele simptome ale semințelor, va trebui să iei imediat măsuri:

# transpirația boabelor de semințe (temperatura crește până la 30 de grade Celsius)

# când simți miros de mucegai, amoniac sau alcool înseamnă că temperatura a crescut spre 38 de grade Celsius

# în spațiul de depozitare se simte miros puternic de fermentație alcoolică - semințele se fărâmițează

Atenție la combaterea insectelor dăunătoare și a rozătoarelor care se hrănesc continuu pe timpul iernii și care pot fi responsabile pentru cele scrise mai sus!

Tot la capitolul lucrari agricole importante de făcut iarna se numără și controlul cartofilor. Temperatura ideală la care ar trebui păstrați cartofii se situează între 3 și 4 grade Celsius.

ATENȚIE

La temperaturi mai mici de 3-4 grade Celsius, cartofii se îndulcesc, iar la -1 grad, îngheață!

Atunci când observi temperaturi mai mari de 4 grade Celsius, așteaptă-te să-ți încolțească cartofii. Iar dacă umiditatea aerului este ridicată, atunci aceștia se vor zbârci ca urmare a deshidratării. De asemenea, păstrați la lumină, tuberculii se înverzesc, devin amari și toxici atât pentru oameni, cât și pentru animale!

În ceea ce privește păstrarea în bune condiții a făinii de grâu, acesta este un proces și mai dificil decât cel legat de păstrarea semințelor. Asta pentru că făina este un produs care se degradează rapid dacă nu îi sunt îndeplinite anumite condiții de păstrare.

BINE DE ȘTIUT

Condițiile ideale în care trebuie ținută făina de grâu sunt următoarele: peste 20 de grade Celsius, umiditate scăzută a aerului și buna aerație. Acest context favorizează intensificarea caltășilor făinii și poartă denumirea de măturare. Totuși păstrarea timp îndelungat a făinii la temperaturi ridicate duce la supramăturarea acesteia, ceea ce îi conferă un gust amărui.

ce lucrari agricole efectuam iarna

# Transportul în câmp a cantității necesare de îngrășământ natural

Fermentat sau proaspăt, gunoiul de grajd trebuie dus cât mai repede pe câmp și introdus sub arăturile care încă se mai execută. Pentru a realiza de ce este atât de important să execuți și acest gen de lucrari agricole pe timp de iarnă, nu îți spun decât că, practic, cu fiecare coș de gunoi adus pe teren, la recoltare te vei bucura de câteva coșuri de știuleți de porumb, rădăcini de sfeclă, tuberculi de cartofi sau oricare alt produs în plus!

ATENȚIE

Trebuie acordată prioritate suprafețelor pe care se cultivă porumb, sfeclă sau cartofi și care în ultimii 2-3 ani nu au fost fertilizate.

# Controlul culturilor semănate în toamnă

Aceasta este o activitate obligatorie pentru orice agricultor care se respectă. Cum, de altfel, este și procesul de eliminare a apei de pe terenurile mai joase (dacă nu s-au efectuat rigole imediat după semănat) - indiferent de efortul pe care îl presupune o astfel de activitate!

ATENȚIE

Este important să fii foarte atent la lucrările pe care le-ai făcut devreme (la sfârșit de septembrie), dar și la cele efectuate târziu (noiembrie). În primul caz, dacă luna următoare a fost destul de cald (ceea ce s-a și întâmplat anul acesta), există pericolul să intrăm în iarnă cu niște culturi cu o rezistență mică la temperaturi mici și cu riscul axfixierii sub zăpadă în cazul unor ninsori abundente.

culturi agricole pe timp de iarna

În aceeași situație delicată sunt și culturile abia răsărite sau chiar nerăsărite încă. Tocmai de aceea este recomandat să verificăm continuu culturile semănate toamna, pentru a ști ce măsuri se impun în funcție de necesitățile vremii.

În ambele situații, însă, este necesar să fim atenți dacă zăpada de peste iarnă va forma crustă de gheață. În acest caz este necesar să intervenim la spargerea acesteia cu mijloacele din dotare: tăvălugi inelari, câmpuri de grape grele etc.

Cam aceste este calendarul de lucrari agricole pe care ți-l propun pentru această iarnă. Sunt convins că ar mai fi câte ceva de adăugat, de aceea te rog să-ți spui părerea în zona de comentarii.

Tu ce plan de bătaie ți-ai făcut pentru iarna aceasta în ceea ce privește protejarea culturilor?

sursa foto: pixabay.com