Cum sa ai gazonul perfect

Încep cu o întrebare: crezi că există gazonul perfect?

Nu vreau să fac reclamă aici, cred că e clar, vreau doar să te fac mai conştient de ceea ce înseamnă să ai un gazon de care să te bucuri.

Ai un răspuns la întrebarea de mai sus?

Iată unul: gazonul perfect e cel de care eşti pe deplin mulţumit tu însuţi. Degeaba ai însămânţat o parte din curte, dacă nu te bucuri de ea. În zadar l-ai udat, l-ai îngrijit etc, dacă după primele ture ale copiilor în goana lor după câine ţi-ai dat seama că munca ta a fost în zadar.

Și exemplele pot continua...

Gazonul e mai pretențios decât crezi

Pentru a avea un gazon de care să te bucuri, e necesar să știi câteva lucruri înainte de a te apuca de treabă:

1. Gazonul pe care îl vei planta nu va fi așa cum îți dorești dacă nu îi aloci o parte din timpul tău. 2. Înarmează-te cu răbdare și pregătește terenul pe care vei vrea să ai peluza ta de gazon. 3. Trebuie să-i asiguri mereu climat umed și să-l întreții regulat.

Când și cum e bine să-l plantezi

La modul general, regula spune că sunt 6 luni pe an când e bine să pui în pământ semnițele de gazon. Mai precis, din aprilie până în septembrie. Conform unei alte reguli auzite de la specialiștii noștri, însămânțarea trebuie făcută în afara perioadelor de ger sau a celor caniculare.

PONT

Dacă alegi să plantezi gazonul primăvara, atunci vei avea parte de o creștere mai rapidă. Recomandat, însă, e să-l însămânțezi toamna, pentru că gazonul rezistă mai bine frigului decât lipsei de umiditate și, în plus, e mai puțin invadat de buruieni decât cel plantat primăvara!

Indiferent de perioada aleasă, pentru însămânțare evită zilele care se anunță ploioase (aversele pot deplasa semințele neînrădăcinate, lăsând zone goale în peluză), dar și perioadele de dinaintea plecării în concediu (pentru că gazonul are nevoie de îngrijire constantă în primele săptămâni).

Cum pregătești terenul

Suprafața de teren pe care vei planta semințele de gazon trebuie aleasă cu mare grijă și cu un scop bine definit. Atenție: solul pe care a crescut gazon va avea o capacitate scăzută de aerisire și de menținere a apei, astfel că va fi afectată creșterea viitoarelor plante pe care vei vrea să le plantezi în locul peluzei verde.

De asemenea, trebuie să știi de la început cum te vei bucura de peluza ta. O vrei doar din considerente peisagistice, te gândești să-ți strângi familia la un picnic în curte în week-end-uri sau va fi un loc de tranzit zilnic. Te-ai gândit?!

E important, pentru că în funcție de asta vei ști și ce tipuri de semințe să cumperi.

PONTURI PENTRU PREGĂTIREA TERENULUI

Pasul 1: îndepărtează buruienile (cu plugul și cu motocultorul) sau cu erbicid (în acest caz, trebuie să aștepți minimum două săptămâni până să treci la însămânțare).

Pasul 2: pământul trebuie afânat și e necesar să te asiguri că nu există în el resturi de buruieni, oase, pietre etc Ideal ar fi ca prepararea terenului să se facă cu câteva zile ori chiar săptămâni înainte de însămânțare, pentru că astfel pământul se va tasa de la sine și îți va facilita o bună nivelare.

Nivelarea va fi efectuată cu o greblă, în toate sensurile. În timpul lucrărilor e recomandată folosirea îngrășămintelor cu potasiu (poți folosi cu succes aceste dispozitive de împrăștiere a îngrășămintelor)!

[caption id="attachment_601" align="aligncenter" width="750"]Masina tuns gazon StigaMasina tuns gazon Stiga[/caption]

Mici secrete de însămânțare, irigare, tundere

Cum spuneam, gazonul este o plantă mai delicată decât ți-ai fi imaginat. Tocmai de aceea, e bine să știi de la noi, cei mai „bătrâni”, niște trucuri care ți-ar face munca mai ușoară și mai productivă.

Despre însămânțare

În primul rând, trebuie să fie o zi fără vânt. Apoi, dacă alegi să pui semințele de gazon cu o mașină electrică, ai grijă ca aceasta să aibă viteza de semănare proporțională cu cea de înaintare. Dacă vei alege varianta manuală, atunci amestecă semințele cu nisip, împarte cantitatea în două părți egale și seamănă de două ori pe direcție perpendiculară. În acest fel vei avea o răspândire uniformă a semințelor.

Doza optimă se situează între 3 și 5 kilograme la 100 m2. Nu încerca să pui mai multe semințe dintr-o dată pentru că abundența va face ca acestea să se sufoce între ele.

Despre irigare

Gazonul trebuie udat copios, pentru că are nevoie de umiditate. Recomandabil, la modul general, ar fi să-l udați seara. Doar în cazul gazonului proaspăt semănat ar fi necesare două irigări pe zi, cu un aspersor (pentru a preveni împrăștierea semințelor). Important: dacă a plouat peste zi, așteaptă 24 sau 48 de ore până să-l uzi tu!

Despre tundere

Practic, de acest aspect ține tot ce înseamnă ulterior dezvoltarea gazonului tău. În principiu, o tundere săptămânală ar fi de ajuns pentru un covor verde de invidiat. Totuși, trebuie ținut cont de anotimp și de stadiul gazonului.

Raider gazon Stiga

Primăvara, când peluza se dezvoltă, trei tunderi în două săptămâni pot fi mai mult decât suficiente. Vara, în schimb, ajunge o tundere la 14 zile, iar toamna se impune din nou cel puțin o operațiune pe săptămână.

În orice caz, e de evitat amânarea tunderii până când gazonul este foarte înalt!

Atenție: e foarte important să tundeți cu o mașină de tuns care strânge gazonul (poate fi cu motor electric sau termic). Citește aici ce am scris de curând despre avantajele neștiute ale mașinii de tuns iarba.  

Când te decizi că e timpul să-ți tunzi peluza, să știi că nu trebuie procedat oricum: evită să tunzi iarba în același sens și ai grijă ca cele 4 roți ale mașinii să fie reglate la aceeași înălțime!

Și încă un amănunt: înălțimea la care trebuie tăiat gazonul e reglabilă în funcție de anotimp. Primăvara și toamna ar fi bine ca media să fie între 3 și 5 cm, iar vara, între 5 și 7 cm!

PONT

Pentru prima tăiere a peluzei, se recomandă a se efectua procedeul cât mai aproape de vârfurile gazonului (5-6 cm). Chiar și la următoarele două tăieri ar fi bine să procedezi la fel, până covorul verde va căpăta densitatea ideală.

Cam acestea ar fi sfaturile mele pentru tine în ceea ce privește secretul pentru un gazon impecabil.

Tu ce probleme ai întâmpinat? Ai pus în practică și alte sfaturi utile?

Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi cum procedezi sau cum ai procedat tu cu peluza ta de gazon.

sursa foto top: pixabay.com