Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Iarna începe să își arate colții și zăpada se așterne încet-încet în toată țara. Dacă pe drumurile publice, autoritățile au fost luate prin surprindere de ninsorile abundente, nu lăsa același lucru să se întâmple și în gospodăria ta.
Aici, tu ești principala autoritate și tu decizi dacă vrei ca anul acesta să te bucuri de zăpadă fără ca aceasta să îți stea în cale. Pentru că niciodată nu-i de glumă cu zăpada, te sfătuim să investești acum într-o freza zapada, pe care să o folosești pe termen lung, multe ierni de acum înainte.
Însă, pe piață, dar și pe O-Mac.ro există o mulțime de modele de freze de zăpadă și poate că nu știi care este cea potrivită pentru terenul tău. De aceea, vreau să te ajut să alegi corect și despre asta vom vorbi în continuare.
Primul lucru de care trebuie să ții cont în alegerea unei freze de zăpadă este suprafața de teren pe care o vei folosi. Din acest punct de vedere, frezele se împart în două tipuri:
Este și un lucru firesc faptul că frezele cu motor electric funcționează pe bază de energie electrică, motiv pentru care sunt destinate gospodăriilor mici.
În plus, ca să îți fie opțiunea și mai ușoară, trebuie să ții cont și de tipul de teren. De exemplu, căile de acces, curtea pavată sau parcarea unei firme sunt netede și ușor de curățat. Însă, pentru suprafețele cu denivelări, înguste sau în pantă e necesar să alegi o freza zapada care poate curăța aceste spații și care poate fi manevrată ușor.
Pentru suprafețele denivelate, alege o freză de zăpadă cu anvelope cu profil adânc, cum este, de exemplu, Stiga ST 3255 sau Stiga Snow Patrol.
Din punct de vedere al evacuării zăpezii, frezele de zăpadă se împart în două categorii principale:
Frezele cu evacuare într-o singură treaptă au dimensiuni reduse, sunt mai ușoare și, implicit, mai ușor de manevrat. Ele pot accesa eficient spațiile înguste, datorită dimensiunilor lor reduse spre deosebire de frezele cu evacuare în două trepte.
Acestea funcționează doar pe bază de combustibil lichid, au dimensiuni mai mari și sunt destinate spațiilor mari, de peste 200 mp. Ele pot curăța un strat de zăpadă chiar și mai mare de 20 cm, spre deosebire de frezele cu evacuarea într-o treaptă care pot face față straturilor mai mici.
Frezele cu evacuare în două trepte au două lame de frezare, prima fiind menită să spargă gheața, în timp ce a doua va fărâmița și va arunca zăpada la distanță. Această freză din urmă poate fi reglată pe înălțime, pentru a evacua cu succes chiar și straturile de aproximativ 70 cm.
Un astfel de exemplu, de freză cu evacuare în două trepte, este Stiga Thower.
Folosești freza acasă sau la sediul firmei? Folosești freza pe suprafețe mici sau în parcări de mari dimensiuni, parcuri, terenuri sportive sau pe suprafețe și mai mari?
Acesta este unul din principalele criterii de care trebuie să ții cont.
Dacă ești utilizator casnic și vrei să cureți trotuarele, curtea și căile de acces, atunci recomandarea mea este o freza zapada cu evacuare într-o singură treaptă. Este convenabilă ca preț, e ușor de manevrat, consumul este redus și, mai ales, e ușor de depozitat și are viață lungă.
Pe de altă parte, o freză cu evacuare în două trepte este un utilaj profesional, destinat unei suprafețe mari, dar și unui strat înalt de zăpadă. În plus, o freză cu evacuare în două trepte poate propulsa zăpada la o distanță optimă, pe când o freză cu o singură treată o poate propulsa aproape sau o poate doar da la o parte.
[caption id="attachment_867" align="aligncenter" width="431"]freza zapada o treapta evacuare[/caption]
Pentru că am adus vorba, este important să ții cont și de lățimea de degajare a zăpezii în alegerea unei freze de zăpadă.
Astfel, o lățime de degajare mică, de până la 60 cm, cum este, de exemplu, Alpina AS 31 E, are utilitate mai mare pe suprafețele înguste, pentru straturi de zăpadă mai mici de 25 cm.
O freză cu lățime de degajare mare, peste 60 cm, pe de altă parte, este o freză cu două trepte de evacuare, profesională, utilizată pe suprafețe mari de teren, unde stratul de zăpadă poate ajunge și la 70 cm.
În afară de toate criteriile menționate anterior, poți ține cont și de funcțiile suplimentare pe care le are freza zapada aleasă. De exemplu, mânerele încălzite, care ajută la un confort mai mare în folosire.
O altă funcție importantă este pornirea electrică, foarte utilă atunci când motorul este rece și temperatura de afară este foarte scăzută, dar se dorește o folosire imediată. De asemenea, se pot alege freze cu sisteme de comandă și de ajustare a vitezei, dar și a distanței de evacuare și a înălțimii de lucru.
Sper că toate aceste caracteristici te vor ajuta să faci alegerea potrivită pentru această iarnă! Îți doresc mult spor și biruință în lupta cu nămeții! :)