3 motive sa folosesti o mulgatoare de vaci

Gospodăria sau ferma ta este un spaţiu care are nevoie de o atenţie continuă. Dacă deţii animale sau păsări, atunci ştii deja că trebuie să le îngrijeşti zilnic. Pe perioada iernii, acest aspect sporeşte, pentru că vitele necesită un adăpost călduros într-un grajd amenajat. Producţia de lapte a vitelor continuă şi în anotimpul friguros, aşa că tu poţi fie să alegi o mulgătoare electrică rapidă, fie să te echipezi pentru muls şi să îţi ocupi în agendă intervalul orar în care vei „culege” producţia de lapte. Timpul în care te ocupi de vaci poate creşte, în cazul mulgerii manuale, proporţional cu numărul de vite pe care îl deţii.

Factorii în funcție de care poți alege o mulgătoare de vaci variază de la avantajul utilajelor de a-ţi economisi timpul, până la faptul că ferma ta este în curs de dezvoltare şi necesită echipamente care să o ducă înspre nivelul următor.

Cele mai importante beneficii ale unei mulgatoare de vaci

Îţi salvează timp. Se spune că momentul optim în care te poţi îndrepta către o mulgatoare de vaci electrică este atunci când ai mai multe vaci decât mâini care să le mulgă. Cu alte cuvinte, dacă vrei să îţi extinzi ferma, nu trebuie să te îngrijorezi că va creşte şi timpul în care mulgi vacile. Nu mai depinzi de un orar fix care să îţi ridice dificultăţi pe perioada iernii. În plus, vitele nu mai sunt afectate de timpul de aşteptare care apărea atunci când trebuia să mulgi animalele pe rând.

O mulgătoare cu două brațe înseamnă 6-8 minute de muls şi un bazin de colectare a laptelui de 40 litri, din inox alimentar.  Aceasta poate fi adaptată şi la oi şi capre şi este recomandată în cazul microfermelor cu până la zece vaci.

Economiseşti bani. Dacă o mulgatoare de vaci înseamnă o investiţie iniţială în utilaj şi un calcul privind viitoarele facturi de curent electric, aceasta se poate echilibra în timp.

Cu acest utilaj nu depinzi de muncitorii care ar fi trebuit să se ocupe manual, de fiecare vită în parte din ferma ta. Acest avantaj înseamnă şi că, dacă unul sau mai mulţi muncitori nu pot lucra în anumite zile, tu te poţi ocupa singur de mulgătoare. O situaţie ca aceasta ar fi putut însemna scăderea producţiei şi, implicit, vânzări mai mici. Dacă vrei să economiseşti energie electrică, poţi opta pentru o mulgătoare de vaci cu un braț, care are un motor de 0,5 kW, cu un consum redus.

Ce face o mulgătoare de vaci pentru animale

Există studii care spun că producţia de lapte, în urma mulgătorii de vaci, creşte cu 3% - 11%. Cauzele acestui fenomen sunt legate de felul în care animalele sunt influenţate de utilaj. Mulgătoarea reduce stresul şi păstrează sănătatea animalelor, astfel că acestea vor da mai mult lapte. O vacă sănătoasă înseamnă linişte şi bani economisiţi. Însă, o mulgatoare de vaci poate acţiona de două sau trei ori pe zi, ceea ce va permite vacii să producă și mai mult lapte.

Dacă ai şi vite bătrâne la fermă, este posibil ca acestea să nu se poată acomoda uşor cu mulgătoarea.

Însă, acest dezavantaj pe termen scurt este pus în umbră de efectele pe termen lung ale utilajului, cum ar fi producţia de lapte, economiile făcute şi sănătatea vacilor tinere. În Europa, din ce în ce mai multe ferme apelează la mulgatoare de vaci şi preferă aceste utilaje igienice şi sănătoase în detrimentul muncii tradiţionale. Unul dintre principalele motive pentru care fermierii iau această decizie este că, astfel, evită să plătească prea mulţi muncitori sau să piardă prea mult timp în grajd, chiar dacă aveau programate alte activităţi în gospodărie.

Aşa că, te poţi bucura de mulgătoare oricând, fără să îţi faci griji, dacă echipezi grajdul cu alimentare de curent electric.