Cele mai importante 4 tipuri de faina si proprietatile lor

Faina este un ingredient extrem de utilizat in bucatariile din Romania, fiind folosita in prepararea painii, a prajiturilor, cat si a sosurilor. Este o sursa importanta de carbohidrati, minerale si vitamine.

Ce este si cum se obtine faina integrala?

De multe ori, faina este lipsita de toate proprietatile benefice pentru sanatatea noastra, care se pierd prin procesarea excesiva si adaugarea de aditivi alimentari.

Faina integrala este cea obtinuta proaspat prin macinare, care inca mai contine toate fibrele taratelor, cat si mineralele si vitaminele din cereale.

Faina obtinuta in propria gospodarie cu ajutorul unei mori de cereale este superioara din punct de vedere nutritional fata de majoritatea produselor achizitionate din magazine.

paine si prajiturele din faina integrala blog o-mac

Tipuri de faina si proprietatile lor

Puteti obtine cu ajutorul unei mori de cereale mai multe tipuri de faina: de grau, porumb, orz ovaz, orez, secara sau mei.

Faina de grau

Este o sursa bogata de carbohidrati si un element de baza in prepararea painii.

Faina de grau procesata este lipsita de vitamine si minerale si are in componenta stabilizatori, conservanti, inalbitori si amelioratori care ii prelungesc termenul de valabilitate si ii confera un aspect mai placut.

Faina curata va avea un termen de valabilitate de maxim 6 luni. Faina proaspata are gust dulce, de cereale macinate si scartaie atunci cand strangeti pudra intre degete, fara sa lase urme.

Faina integrala de grau contine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E, minerale si multe fibre.

Fibrele au beneficii multiple pentru organism: asigura o digestie buna, curata tractul digestiv si asigura o flora intestinala sanatoasa.

Reteta de paine facuta in casa

Reteta cea mai simpla de paine de casa contine doar cateva ingrediente: 1kg de faina, 25g de drojdie proaspata sau 7g de drojdie uscata, 700 ml apa calduta, 20g de sare si o lingura de ulei.

Se amesteca bine ingredientele, dupa care aluatul se lasa la crescut 60 de minute, timp in care cuptorul se preincalzeste la 200 de grade. Dupa ce a crescut, aluatul se pune intr-o forma pudrata cu faina sau acoperita cu hartie de copt si se introduce in cuptor. Se lasa la copt 35 - 40 de minute.

reteta de paine facuta in casa blog o-mac

Faina de secara

Secara este bogata in magneziu, care are efecte pozitive asupra modului in care organismul utilizeaza glucoza si implicit asupra secretiei de insulina.

Se considera ca painea de secara are proprietati nutritive superioare painii obtinute din faina de grau. Secara este mai bogata decat graul in ceea ce priveste continutul de proteine si fibre, fiind totodata mai saraca in continutul de grasimi si calciu.

Se spune despre secara ca reduce riscul de boli cardiovasculare, intareste sistemul imunitar, ajuta in curele de slabire si ca este ideala pentru diabetici. Mai mult, datorita continutului mare de fibre, vitamina E si seleniu, secara ajuta la combaterea arterosclerozei, a constipatiei, hipertensiunii si previne cancerul de colon.

Reteta de paine cu secara

Ingrediente

•             245 de grame de faina de secara

•             245 de grame de faina alba tip 650

•             12 grame de drojdie proaspata/ 4 grame de dojdie deshidratata

•             400 de ml. de apa

•             1 lingura de zahar brun cu 2 linguri de apa

•             12 grame de sare

•             faina pentru presarat

Intr-un vas incapator se pun ambele tipuri de faina si sarea.

Zaharul brun se dizolva in apa calduta intr-un vas mic. Se dizolva drojdia in apa cu zahar si se lasa cateva minute la temperatura bucatariei, cat sa se formeze la suprafata o spuma. Daca nu se formeaza aceasta spuma in cel mult 10 minute, puteti sa incepeti de la inceput cu o alta drojdie.

Se amesteca cele doua tipuri de faina cu sarea si se toarna apa cu drojdia si zaharul, amestecand constant. Se amesteca doar 1-2 minute, apoi se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei 15 minute.

Dupa trecerea timpului se amesteca din nou compozitia si din nou se lasa deoparte pentru alte 15 minute.

Se repeta amestecarea timp de 1-2 minute apoi se infoliaza vasul si se da la frigider. Vasul se lasa in frigider pana seara, inainte de culcare, cand trebuie scos si asezat undeva intr-un loc cu o temperatura constanta in jur de 20-21 de grade.

A doua zi dimineata, aluatul trebuie sa fi umplut vasul si sa fi format bule de aer la suprafata.

Acesta se modeleaza intr-o forma rotunda sau ovala, dupa preferinta, rotindu-se pe un blat presarat cu faina. Se acopera aluatul cu un servet si se lasa 45 de minute in repaos pe blat.

Dupa ce trec 45 de minute din timpul total de crestere se aprinde cuptorul si se incalzeste la 250 de grade. In interior se aseaza un vas cu 600 ml-1 litru de apa clocotita.

Cand s-a atins temperatura, painea se rastoarna dintr-o singura miscare in tava acoperita cu hartie de copt si se introduce in cuptor la o inaltime medie.

Timpul de coacere este de 25-30 de minute.

painea cu secara beneficii blog o-mac

Faina de orz

Orzul contine o gama foarte larga de nutrienti: vitaminele B1, B2, B3, B6, seleniu, magneziu, mangan, fier, fosfor, zinc, cupru si fibre alimentare. Este un puternic energizant si o sursa excelenta de carbohidrati.

Despre orz se crede ca diminueaza riscul de boli cardiovasculare si diabet.

faina de ovaz beneficii blog o-mac

Faina de ovaz

Bogata in fibre, faina de ovaz are numeroase beneficii pentru organismul nostru: ajuta la scaderea colesterolului, hidrateaza pielea, reglreaza tensiunea arteriala, regleaza glicemia si reduce riscul de diabet de tip 2.

Ovazul contine opt aminoacizi esentiali care ajuta la reinnoirea tesuturilor in organism. Datorita fitochimicalelor pe care le contine, ovazul este considerat ca fiind anticancerigen.

Sursa imagini: Pexels