Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavoastră pentru a seta cookie-urile. Descoperă acum
Ai de unde alege. Grădinărit plăcut!
O’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaO’MAC oferă produsului tau garanție pana la 5 ani fără costuri suplimentare
Extinde garanțiaEști utilizator nou?
Pentru un agricultor preocupat de rezultatele recoltelor sale, anotimpul verii rămâne cel mai aglomerat din punct de vedere al activităților necesare. Lunile iunie, iulie și august pot fi sinonime cu vacanța pentru multă lume, dar nu și pentru cineva care lucrează în domeniul agricol.
Tocmai pentru că e mult de muncă și pentru că tu ești destul de ocupat, m-am gândit să întocmesc aici, pe blogul O-Mac, un mini-calendar al celor mai importante activități agricole pentru vară.
Articolul de față se vrea a fi un fel de dezbatere deschisă. Nu mă adresez exclusiv celor care știu bine ce au de făcut, ci și celor aflați la început de drum în agricultură.
Prin urmare, simte-te liber să-ți exprimi părerea la finalul materialului. Dacă ți se pare că am omis ceva sau dacă ai ceva de adăugat, nu ezita să-mi scrii un comentariu. Numai adunând idei și dezbătându-le putem crea plus valoarea în domeniul în care activăm cu toții :)
Iată cum arată calendarul activităților agricole pentru vară din punctul meu de vedere:
# Prășește pe rând și între rânduri culturile
# Ocupă-te de palisat (legat) și copilit tomatele timpurii
# Plivește buruienile și aplică tratamentul recomandat pentru combaterea dăunătorilor
# Irigă în solar în funcție de nevoie, în funcție de cum e vremea (dacă e prea cald afară, umezeala din interior poate cauza bolile fungice; plantelor le e mai bine să fie răcoare, în loc de umeazeală și căldură)
# Recoltează mazărea de grădină, cartofii, varza, conopida, ardeii, tomatele timpurii. Nu uita de vinete și de dovlecei!
# Seamănă morcovii și conopida pentru cultura de toamnă
ATENȚIE!
Sparge crusta ce se formează la suprafața solului după precipitațiile abundente (cum au fost și în aceste zile la noi în țară). Operațiunea se poate face atât manual, cât și cu instrumente precum sapă, prășitoare, freză etc. Un detaliu extrem de important pentru cultura ta, pentru că spargerea acestei cruste mărește capacitatea de drenare și permite o bună aerisire a solului.
# Începe să culegi primele roade ale unor pomi fructiferi precum: cireș, cais, vișin, măr și păr de vară
# Căpșunele se recoltează tot acum
# Nu uita de fructele căzute pe jos, strânge-le, pentru a evita răspândirea bolilor
# Toaletează pomii fructiferi, având în vedere eliminarea lăstarilor concurenți
# Efectuează lucrări de întreținere prin prasile mecanice și manuale
# Aplică tratamente pentru combaterea dăunătorilor
ATENȚIE!
Nu uita de mulcitul pomilor (procesul prin care se aplică un strat protector la rădăcină arbuștilor sau arborilor fructiferi). Este recomandată folosirea mulciului organic (obținut din compostul de grădină, bălegar, iarbă cosită, rumeguș, zaț de cafea, coajă de copac etc), dar poate fi aplicat și cel anorganic (pietriș, spărtură de piatră, material geotextil - e foarte bun, mai ales că permite trecerea aerului și a apei către rădăcini, dar și pentru că oprește avansarea buruienilor).
Mulciul este extrem de important pentru că împiedică evaporarea apei, protejează rădăcinile de diferențele brusce de temperatură, asigură nivelul optim de aciditate a solului etc
# Plivește regulat, mai ales în condițiile în care plouă mult
# Culege fasolea păstăi, pe care o poți conserva
# Recoltează mirodeniile (dacă ai plantat așa ceva), printre care: cimbrul, gălbenelele, oregano etc - le poți pune la uscat pentru la iarnă
# Copilește roșiile
# Se răresc morcovii și pătrunjeii, pentru a stimula creștere rădăcinilor
# Scoate ceapa și usturoiul, lasă-le câteva zile să se usuce la soare înainte de a le depozita
# Poți semăna sfeclă roșie, fasole sau mazăre (dacă se impune)
ATENȚIE!
Dacă deții și gazon în curtea/grădina ta, ar fi bine să știi că el trebuie udat corespunzător. Adică va trebui să fii atent la cât de mult plouă sau nu la tine în zonă, iar de tuns, acesta va trebui tuns săptămânal. Poate nu te așteptai să trec și îngrijirea gazonului în calendarul activităților agricole pentru vară, dar e bine să știi ce ai de făcut dacă te regăsești în această situație!
# Menține solul aerisit și ferit de buruieni
# Se continuă (sau se începe) recoltarea speciilor de vișin, cais, piersic, coacăze, zmeură sau mure
# Se culeg merele și perele de vară, dar și prunele timpurii
# Se urmăresc buletinele de avertizare fito-sanitară și se acționează după caz
ATENȚIE!
În cazul în care ai și cultură de viță de vie, e bine să știi că ar trebui efectuate anumite lucrări pentru a te bucura de ea în toamnă. Astfel, trebuie să ai grijă să plivești lăstarii de pe tulpină, iar la vița de vie condusă pe spalier, trebuie să dirijezi lăstarii printre sârme. În ceea ce privește solul viei, acesta trebuie menținut afânat și ferit de buruieni!
În grădina cu legume:
# Încă mai poți planta legume ce pot ajunge la maturitate în toamnă: mazăre și fasole de toamnă, castraveți, salată, spanac, praz ori ridichi
# După plantatul și semănatul legumelor, acestea trebuie ferite de apariția buruienilor și dăunătorilor
# În cazul în care apare seceta (poate apărea în oricare lună din cele de vară), legumele trebuie udate dimineața și seara, dar cu grijă să nu fie udate și celelalte plante, care se pot ofili din cauza secetei ori pot căpăta diferite boli
# Dacă observi frunze uscate la legume, e bine să le îndepărtezi imediat
# Îngrijește-te de întreținerea terenului din livadă: solul trebuie să nu conțină buruieni
# În funcție de cât de des sunt precipitațiile, stabilește un program de udat
Cam acestea ar fi pricipalele activități agricole pentru sezonul estival din punctul meu de vedere. Ai mai avea ceva de adăugat? Te rog să o faci în zona de comentarii.
Înainte să închei, aș mai vrea să adaug că nu am inclus intenționat activitățile agricole specifice culturilor plantelor de câmp, industriale. Despre acest subiect, într-un articol viitor, pentru că sunt multe de discutat și pe această temă.
Până atunci, spor la treabă îți doresc! Pentru că, se poate observa ușor, avem destulă :)
sursa foto: pixabay.com