Utilaj agricol second-hand sau nou? Ce sa aleg?

Una dintre cele mai mari preocupări pentru fermierii români este procurarea echipamentelor / utilajelor agricole care să-i ajute să-și ducă la bun sfârșit activitățile. Noi, la O-Mac, avem clienți care preferă să achiziționeze utilaje noi, nu deja folosite. Dacă nu îți sunt clare avantajele unei astfel de achiziții, te invit să citești materialul până la final :)

Nu de puține ori am fost întrebați și despre oportunitatea cumpărării utilajelor second-hand pentru agricultură. În ziua de azi, nu e ușor să faci o astfel de alegere, mai ales dacă nu ai fonduri suficiente. Tocmai de aceea am și documentat acest articol, în ideea de a-ți prezenta avantajele și dezavantajele fiecărei soluții.

Dacă vei citi până la final, vei afla cum anume să procedezi dacă nu ai destui bani să îți poți cumpăra din prima un utilaj nou, pentru a-l avea în curte cât mai repede!

Așadar, utilaj agricol second-hand sau nou? Ce să aleg?

Înainte de a intra în detalii, hai să gândim un pic altfel. O astfel de decizie e influențată în cea mai mare parte de puterea financiară a fiecăruia dintre noi. Chiar dacă vorbim despre o mașină personală, un smartphone sau o combină agricolă, mai întâi ne facem niște calcule. Apoi, în funcție de calculele acestea, știm ce alegem sau ce ne permitem să alegem. Numai că în ambele situații, va trebui să știm exact ce vrem de la utilajul respectiv și la ce trebuie să fim atenți atunci când îl vom achiziționa.

Ce avantaje ai la un utilaj agricol second-hand?

PREȚUL

După cum probabil ți-ai dat seama, prețul e principalul avantaj atunci când alegi un utilaj agricol second-hand. E mult mai la îndemână să achiziționezi unul la mâna a doua, în condițiile în care, de obicei, prețurile ajung să fie și cu 50% mai mici (în funcție de anul în care a fost fabricat utilajul și de uzura instalată).

Te așteptai să vezi și alte avantaje ale achiziționării unui utilaj agricol second-hand? Eu zic că acesta e suficient. Pentru că, în România, puterea de cumpărare dictează.

Ar mai fi, totuși, ceva :) M-am gândit că ți-ar fi utile câteva sfaturi dacă plănuiești să faci cumpărături de pe piața second-hand.

  • - documentează-te bine înainte de a cumpăra un utilaj agricol second-hand: caută informații despre firma respectivă, citește forumuri dedicate unde vei afla ce spun ceilalți utilizatori
  • - dacă te pricepi la mecanică, vei ști la ce anume să te uiți atunci când mergi să cumperi. Dacă nu, du-te cu un amic care se pricepe, pentru că doar un ochi de specialist poate observa detalii ascunse, ce te pot costa ulterior
  • - fii atent la țara de proveniență! De obicei, sunt de evitat utilaje agricole second-hand din țări cu umiditate mare sau cu aer sărat (Olanda, anumite zone din Germania), dar și țările care au o piață mare pentru astfel de utilaje (cum ar fi Franța), unde un ochi neavizat poate fi păcălit ușor

PONT

Dacă vrei să achiziționezi un utilaj agricol second-hand, pentru că bugetul nu îți permite deocamdată unul nou, atunci e bine să ai un plan: urmează cât de mult poți sfaturile de mai sus legate de achiziționarea unui utilaj la mâna a doua, astfel încât să-l poți folosi suficient timp până când vei putea strânge bani pentru cel nou! Când vei ajunge acolo - sper eu cât mai repede :) - îți stau la dispoziție cu orice sfat dacă mă contactezi pe www.o-mac.ro!

SRC_775_RB_5

Ce avantaje ai la un utilaj agricol nou?

GARANȚIA

Nu există produse pe piața utilajelor agricole care să nu aibă garanție în momentul achiziționării lor. Evident, acest detaliu îți oferă și ție, ca și cumpărător, liniște în ceea ce privește investiția făcută.

SERVICE-UL

Un alt detaliu care face diferența atunci când comparăm un utilaj agricol second-hand cu unul nou, este service-ul pus la dispoziție de către producător ori de către distribuitor. În baza garanției primite, poți merge la reprezentanța indicată pentru a remedia orice neplăceri ar fi apărut în timpul folosirii.

DURATA DE VIAȚĂ

Ca orice lucru nou, un astfel de utilaj va avea o durată de viață mai mare, față de unul luat la mâna a doua. Mai mult, dacă vei avea grijă să respecți toate indicațiile producătorului (să faci la timp schimburile sau să folosești un anumit tip de ulei ori de combustibil), atunci cu siguranță te vei bucura timp îndelungat de el.

CALITATEA LUCRĂRII

Nu spun că nu poți face treabă și cu un utilaj second-hand! Spun doar că foarte greu vei putea compara cele două lucrări, cu avantaje în dreptul celei care a fost efectuată cu un utilaj mai vechi. Te vei convinge și tu pe viitor, dacă nu mă crezi :)

PONT

Ca și în cazul utilajelor agricole luate la mâna a doua, și atunci când te decizi că a venit timpul să-l schimbi pe cel vechi cu unul nou, e bine să fii atent la unele lucruri. În principal, e bine să te informezi înainte de a face plata. În acest sens, îți recomand să mergi la târgurile de profil, acolo unde, de obicei, poți găsi reduceri importante la diferite utilaje agricole. Apoi, în comunitățile dedicate acestui domeniu poți afla despre diverse locuri unde vei putea vedea pe viu cum se comportă utilajul pe care tu ai decis că vrei să-l cumperi.

Sau, poate cea mai simplă metodă, poți să ne urmărești pe canalul nostru de YouTube, unde publicăm clipuri video primite de la clienții noștri cu utilajele aflate în funcțiune :)

Tu în ce tabără te situezi? Ești decis să cumperi un utilaj agricol second-hand sau crezi că alegerea mai bună pentru afacerea ta ar fi achiziționarea unuia nou?

Spune-mi părerea ta în zona de comentarii și o vom dezbate împreună!