Cum faci fata unui sol dificil de arat?

Suntem deja în decembrie și unii dintre noi își fac planurile pentru Sărbători. Alții, cei ca mine și ca tine, încercăm să găsim soluții pentru perioada ce vine. Faptul că iarna își va intra în drepturi în curând, nu înseamnă că noi, cei care ne desfășurăm activitatea în agricultură, va trebui să mergem pe ideea că nu mai avem nimic de făcut.

Spre exemplu, una dintre problemele care îmi dau mereu bătăi de cap este următoarea: ce soluții să găsesc atunci când am de lucru un sol dificil de arat? Mă gândeam zilele trecute la câte probleme am întâmpinat de-a lungul timpului și mi-am spus că n-ar strica un articol pe blogul O-Mac pe această temă.

Tu ce zici? Cum te-ai descurcat în situația de față?

Reguli generale pentru cei care au de-a face cu un sol dificil de arat

Cei mai mulți agricultori consideră că arătura cu întoarcerea brazdei este principala lucrare a solului. Pe de altă parte, după această lucrare sunt aplicate multe lucrări secundare prin care se urmărește obținerea unui pat germinativ cât mai uniform, fin și afânat. Ce ne facem însă când avem probleme cu un sol dificil de arat pe care vrem să implementăm aceste lucrări?

Mai întâi, câteva soluții generale, pe care ar trebui să le aplice oricine are o astfel de problemă:

# lucrările de tipul celor enumerate mai sus trebuie efectuate la starea optimă de umiditate, mai ales dacă avem de-a face cu soluri argiloase. De aceea, e recomandat ca înainte de intrarea pe teren să se verifice conținutul de apă din sol

# pe solurile nisipoase (unde există riscul crustificării) patul germinativ trebuie să fie un pic mai gros

# după semănat, paturile germinative nu se vor tasa prin tăvălugire pe terenurile cu risc de crustificare

# trebuie avută în vedere sporirea conținutului de materie organică din solul cu care lucrăm, pentru a facilita orice activitate ulterioară (de obicei acest proces este unul ce se întinde pe o anumită perioadă de timp, nu unul brusc, pentru a avea rezultatele dorite)

„Bun, ai dreptate” - vei zice - „dar ce fel de utilaje m-ar ajuta efectiv în această întreprindere?”. O întrebare legitimă, la care voi încerca să răspund în continuare.

Pentru că îmi doresc ca toate textele de pe acest blog să fie o sursă constantă de informație și de inspirație pentru tine, voi rezuma lista de mai jos la utilajele pe care le-am folosit eu și care m-au ajutat real în activitatea mea atunci când m-am lovit de astfel de probleme.

Utilaje utile pentru un sol dificil de arat

# Frezele pentru sol - nu cred că sunt tocmai o surpriză pentru tine :) Ele pot fi aplicate la tractor sau la motocositoare și fii sigur că nu vei fi dezamăgit. Utilaje agricole menite să execute diferite lucrări de mărunțire și afânare a solului, ele pot fi găsite în oferta O-mac.ro la prețuri foarte bune.

# Plugurile - mă refer în primul rând la plugurile pentru arătură adâncă, foarte adâncă sau cea pentru desfundat. 

Poate că cele prezentate până aici nu te-au convins foarte tare. Sau poate că tu ai găsit soluții mai bune și mai eficiente în cazul de față. Ceea ce vreau eu să reții după acest articol este următorul lucru: atunci când ai de-a face cu un sol dificil de arat, e recomandat să aplici mai multe tehnici și să nu te rezumi doar la a folosi utilajul despre care ai auzit că face minuni în astfel de cazuri. Nu există așa ceva!

Există, în schimb, ceea ce eu numesc abordare strategică :) Trebuie să cunoști bine solul înainte de a decide ce fel de măsuri se impun pentru a-ți ușura munca!

Tu ce măsuri ai luat atunci când ai avut de-a face cu un sol dificil de arat? Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi cum ai rezolvat problema, pentru a afla cât mai multă lume.