Vine căldura! Cum arată sistemul tău de irigații?

Dragul nostru gospodar, Ai terminat de plantat legumele, fructele și florile din grădină? Ne bucurăm ca fructifici fiecare loc din gospodăria ta, te mai întrebăm doar dacă te-ai asigurat că acestea vor avea suficientă apă în lunile de vară?

Sistemele de irigații te pot scăpa de încurcătură iar în ziua de azi au devenit necesare pentru orice gospodar iscusit. Sunt multe variante de a construi astfel de sisteme în diferite bugete, cea mai importantă resursă fiind doar timpul. Astfel, noi te invităm să afli în continuare cum îți poți ajuta culturile să rodească asigurându-le sursa ce le ține în viață și anume, apa. Nu vei citi despre cum se face un sistem de irigații ci despre cum îl alegi și sub ce formă îți poate fi de ajutor.

Cum alegi sistemul de irigații potrivit pentru gospodăria ta

Primul lucru pe care trebuie să îl treci pe listă atunci când te gândești la viitorul tău sistem de irigații este suprafața pe care ai nevoie să îl instalezi, adică pentru gazon, livada de pomi fructiferi, zona de leguminoase sau cea de flori. Dacă în urmă cu câțiva ani ne făceam griji că nu plouă suficient, astăzi vedem că primăvara și toamna sunt tot mai scurte și verile sunt din ce în ce mai secetoase. De aceea este bine să îți iei măsurile necesare din timp, pentru a elimina posibilitatea instalării secetei în culturile tale. O primă recomandare este să alegi sistemul de irigație în funcție de sursa de apă de care dispui adică de la serviciul public de alimentare cu apă, fântână, râu sau orice altă sursă. O indicație prețioasă este analizarea debitului pentru sursa respectivă de apă. Debitul apei este cel care te va ajuta să iei decizia cu privire la achiziția sistemului de irigații împreună cu accesoriilor potrivite și a modului în care vei distribui apa pe suprafața necesară. Și dacă am adus vorba de modul de distribuție a apei, în continuare vei afla mai multe despre sistemul automat de irigații, respectiv de cel prin picurare.

aspersoare

Sistemul automat de irigații

Poți asocia acest sistem cu momentele comice pe care le-ai regăsit în filme sau reclame. Cele în care personajul își savurează liniștit cafeaua în grădină, zâmbind la soare în primele clipe ale dimineții și este trezit brusc de stropitorile care împrăștie apa într-un mod amețitor, blocând orice cale de scăpare. Da, acestea sunt sistemele de irigații subterane pe care le poți seta să pornească în anumite zile, la diferite ore, pe anumite suprafețe. Poate fi amplasat în grădini, livezi, oriunde ai nevoie, important este ca înainte să treci la săparea șanțurilor să efectuezi o analiză corectă a suprafeței în care dorești instalarea. Numărul necesar de aspersoare rotative poate fi determinat de debitul sursei de apă pe care o vei utiliza la instalarea acestui sistem de irigații. Totodată este bine de știut că poți alege aspersoarele în funcție de distanța de udare pe care vrei ca acestea să o acopere.

Sistemul prin picurare

Acest sistem își poate dovedi eficiența imediat în udarea grădinii de legume, a livezii de pomii fructiferi sau a zonei cu flori din gospodăria ta. Instalarea acestuia depinde de fiecare suprafață în parte. Poți stabili numărul de furtunuri, de t-uri și de ansambluri idrop după calculele făcute în prealabil. Utilizarea anasamblului idrop te ajută să economisești semnificativ consumul de apă întrucât îl poți monta chiar la rădăcina plantei sau a copacului căruia trebuie să-i asiguri cantitatea de apă necesară.

Acest sistem este la îndemâna multor gospodari iar conceperea întregului sistem provoacă o mare bucurie pentru ei.

 

Orice proiect de sistem de irigare pe care îl ai în plan depinde de calitatea materialelor folosite și de analiza corectă a zonei în care dorești să-l instalezi. Noi îți punem la dispoziție motopompele O'MAC, dar și diferite accesorii utile care să contribuie în obținerea proiectului tău. Îți dorim să te bucuri de realizarea cu succes a sistemului de irigații pe care dorești să-l concepi pentru gospodăria ta!