Pregatiri de primavara in gradina

<p">Nu mai este mult și ne vom putea bucura din nou de parfumul florilor de primăvară, de frumusețea arbuștilor și pomilor din ogradă si de verdele proaspăt al ierbii. Primăvara vine întotdeauna cu energie și proiecte pentru grădina perfectă.

 

În această perioadă, trebuie să punem pe hârtie planul pentru activitățile de primăvară și să ne ocupăm de câteva lucrări pregătitoare.

 

Echipează-te corespunzător

Lucrul în grădină cere un echipament pe măsură, care trebuie neapărat să includă: o pereche de mănuși pentru grădinărit, bocanci călduroși și impermeabili, pantaloni și bluze termice și rezistente la tăieturi sau înțepături.

Uneltele de grădină

Cu cât grădina este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai multe unelte. Așadar, indiferent dacă vorbim despre drujbe, foarfeci, unelte de prelucrat solul sau unelte tradiționale, acestea trebuie să fie inventariate cu atenție.
Verifică dacă acestea sunt într-o stare bună și întocmește o listă cu uneltele care necesită reparații sau care trebuie să fie înlocuite. De asemenea, este cel mai bun moment pentru alegerea și achiziționarea unor utilaje noi, care să te ajute să eficientizezi munca în gospodărie.

Dacă nu ai făcut-o deja în toamnă, reamenajează magazia de unelte și așează fiecare utilaj după criteriul de utilizare, alături de accesoriile și consumabilele care îl însoțesc: foarfecile de grădină alături de uneltele mici (săpăligă, lopățică pentru plantarea în ghivece), ața de palisat legume, aracii lângă sapă, lopată, cazma, greblă și roabă, iar motoferăstrăul, motocositoarea, motocultorul și mașina de tuns iarba într-un loc ferit de umezeală sau curenți de aer puternici.
De asemenea, este bine să verifici dacă furtunurile, stropitorile sau sistemele de irigat sunt într-o stare bună de funcționare.


Semințe, bulbi și butași

Semințele, bulbii sau butașii (care au fost tratați împotriva mucegaiurilor) se păstrează peste iarnă în camere răcoroase, unde temperatura și umiditatea pot fi controlate. La început de primăvară este important să verificați starea materialului și să programați pentru plantare fiecare categorie de plante. Curăță ghivecele și jardinierele și stabilește locurile în care le vei așeza odată cu încălzirea vremii.

Pregatirea pentru plantare si transplantare

Curățenia de primăvară

Frunze, iarbă uscată, crengi sau pânze de păianjen – toate sunt incluse pe lista lucrărilor ce țin de curățenia de primăvară.

Curatarea gradinii primavara

Spațiile verzi sau grădină

Pe timp de iarnă se strâng în grădină frunze moarte, deșeuri sau pâlcuri de iarbă uscată care trebuie să fie adunate înainte de a începe prelucrarea solului. Pentru această operațiune puteți utiliza clasica greblă sau un aspirator de frunze, în cazul în care solul este uscat. Este important ca straturile de pământ să rămână curate pentru a preveni răspândirea bolilor.
Dacă au rămas crengi pe teren după tăierile efectuate în toamnă, acestea trebuie strânse și eventual tocate. Pentru toaletarea arborilor și a arbuștilor poți folosi foarfece de grădină, fierăstraie sau drujbe.
Pentru suprafețele cu gazon este recomandată greblarea și aerarea, procese care asigură distribuirea uniformă a apei și nutrienților în sol.

Fertilizarea pământului

Mărunțește, afânează și nivelează solul din grădină. Aplică un îngrășământ natural (gunoi de grajd sau resturi vegetale fermentate) care să furnizeze substanțele nutritive necesare viitoarelor plante. Aplicarea îngrășămintelor trebuie să fie efectuată cu câteva săptămâni înainte de a începe plantările.

Pregatiri de primavara pamant

În jurul casei

Sezonul rece își pune de obicei amprenta pe toate lucrurile din gospodărie. Gardul, dalele, jgheaburile, pereții casei sau mobilierul de grădină se pot deteriora în timp și pot fi acoperite cu mușchi, licheni sau frunze uscate.
Pentru curățarea dalelor, a tencuielii sau a gardului poți utiliza o mașină de curățat cu presiune. Va îndepărta ușor orice fel de murdărie și va pregăti terenul pentru eventualele reparații pe care trebuie să le faceți. Desigur, trebuie să iei în considerare faptul că utilizarea frecventă a mașinii de curățat cu presiune poate afecta suprafețele fine sau cu probleme.

curatenia de primvara in jurul casei
Verificarea instalațiilor

Sistemul de irigare a gazonului, robineții și instalațiile de apă, hidroforul, instalațiile de iluminat – toate trebuie să fie atent verificate pentru a efectua eventualele reparații în timp util.

Verifica toate sistemele de irigatii
Calendarul activităților de reamenajare și plantare

Dacă ai de gând să schimbi aspectul gospodăriei tale, cel mai bine este să-ți așterni mai întâi planurile pe hârtie.
Stabilește un buget și o perioadă de timp pentru fiecare procedură în parte. Realizează o schiță, măsoară direct pe teren și concluzionează dacă ce ți-ai propus este în acord cu spațiul și bugetul pe care îl ai la dispoziție.
Documentează-te cu privire la plantare și transplantare – ce tipuri de plante trebuie însămânțate, mutate sau răsădite în primele luni din an pentru a se dezvolta corespunzător.
Tot în această perioadă este bine să te ocupi și de bulbii florilor perene, să îi muți și plantezi înainte să înmugurească.

Calendarul activitatilor de gradinarit
O gospodărie bine pusă la punct începe cu un plan solid. Respectă etapele descrise mai sus, completează-ți stocul de unelte de grădină și asigură-te că pui pasiune în fiecare lucru pe care îl faci pentru grădina ta. Rezultatele te vor uimi!

 

Surse imagini: Pinterest, Shutterstock, Pexels, Stiga.

</p">