Cum se face plantarea pomilor toamna

Probabil și tu, la fel ca și mine, te bucuri de o toamnă frumoasă și călduroasă. Zilele acestea aveam la un moment dat impresia că e primăvară, atât de cald a fost. 

Pentru că vremea ține cu noi și se anunță încă de pe acum o iarnă plăcută, m-am gândit că ar fi de folos să discutăm despre plantarea pomilor toamna și avantajele aferente acestei activități.

De ce plantarea pomilor toamna?

Atunci când vine vorba de pomii fructiferi, toamna este perioada ideală pentru plantarea lor, mai exact acea perioadă după căderea frunzelor și înaintea venirii primului val de îngheț. 

În primul rând, este recomandat să plantezi pomii toamna pentru că au timp să își dezvolte rădăcinile în timpul ploilor toamnei și să se mențină protejați în timpul iernii, astfel încât primăvara să pornească direct cu pomii care nu au suferit o transplantare. Astfel, vor beneficia de toată durata perioadei de vegetație având timp să acumuleze substanțe de rezervă în ramuri și să suporte gerul iernii viitoare.

Consecința? Vei observa la primăvară că lăstarii acestor pomi vor crește mai mari decât în cazul pomilor plantați primăvara. În fond, totul se rezumă la timpul pe care îl au pomii plantați toamna să se maturizeze și să crească sănătos, astfel încât să facă față degerăturilor din iarna viitoare.

Perioada optimă pentru plantarea pomilor toamna? Fiind vorba de perioada de după căderea frunzelor, putem estima că este vorba de după 15 octombrie. Data limită până când să vină primul val de îngheț cred că este 10 decembrie, așadar, până la acea perioadă, ai mână liberă în plantarea pomilor :)

Cum se face plantarea pomilor toamna?

Înainte de a începe să îți transmit aceste sfaturi menționez că nu sunt un pomicultor experimentat și vorbesc doar din experiența în plantarea pomilor toamna pe care o am din grădina mea. 

Iată, așadar, pașii pe care i-am urmat eu ca să mă asigur că pomii plantați vor avea o viață lungă și rodnică:

#1 Găsirea locului potrivit

Se spune că orice acțiune trebuie precedată de un plan. La fel este valabil și atunci când vrei să dai viață unei plante: dacă ai găsit timpul potrivit de plantare, trebuie să studiezi mai apoi terenul potrivit.

Locul unde plantezi pomul trebuie să nu fie predispus să rețină apă, deoarece rădăcina pomului se poate îneca și va putrezi. De asemenea, ține cont și de cum va ajunge lumina soarelul în acel loc: să nu fie prea umbrit. 

PONT:

Fiecare pom fructifer are cerințe specifice în privința mediului de creștere. Documentează-te și află cerințele fiecăruia, astfel încât să-i oferi condițiile potrivite.

De exemplu, prunul și vișinul agreează locurile mai umbrite, dar caisul, piersicul și cireșul preferă mai mult soarele. Ține cont de asta!

#2 Fertilizarea solului

Pomii tineri au mare nevoie de substanțe minerale ca să se dezvolte. Acestea trebuie să fie prezente deja în sol, ca să le ofere hrana de care au nevoie, mai ales pe timpul sezonului rece.

De aceea, aceasta este o etapă de care trebuie să te asiguri că se întâmplă cu cel puțin o lună și jumătate înainte. Dacă, de exemplu, vrei să plantezi în noiembrie, atunci trebuie să fertilizezi solul cel târziu la jumătatea lunii septembrie.

Cum se face fertilizarea? Foarte simplu: împrăștie uniform gunoi de grajd, amestecat cu puțină sare potasică și superfosfat în locurile unde dorești să fie plantați pomii. Aceste două substanțe din urmă sunt opționale, dacă nu le vei folosi nu înseamnă că pomul nu va crește corespunzător. 

plantarea pomilor fructiferi toamna

#3 Săparea gropilor

În momentul etapei de fertilizare a solului, este recomandat să sapi deja gropile destinate pomilor și să aplici și acolo substanțele nutritive. Este important ca locul în care va fi plantat pomul să fie bine aerisit, astfel încât să se poată dezvolta și microflora din sol.

Crede-mă, când am aflat această informație a fost o surpriză și pentru mine :) Nu doar o dată am făcut greșeala de a săpa groapa cu puțin timp înainte de plantarea propriu zisă și am fost apoi dezamăgit de rezultate.

De aceea, îți spun să nu repeți aceeași greșeală și să ții cont că săparea gropilor trebuie făcută și ea cu cel puțin o lună înainte de plantare.

#4 Plantarea pomilor

Groapa trebuie să fie suficient de adâncă, astfel încât rădăcina pomului să nu fie expusă la aer sau vânt. Altfel, rădăcina se poate ofili.

Sunt două activități pe care trebuie să le faci înainte de plantare: fasonarea și mocirlilea rădăcinilor.

Fasonarea presupune scurtarea secțiunilor din rădăcină care sunt mai lungi de 10 cm și mai groase de 4 mm, astfel încât să aibă între 3 și 10 cm lungime. Dacă, de exemplu, o secțiune a avut 20 cm, atunci ea poate fi scurtată la 10 cm, însă dacă a avut 12 cm, atunci ea poate fi scurtată la 5 cm.

După fasonare se face mocirlilea - acest termen popular înseamnă îmbibarea rădăcinilor într-o pastă consistentă obținută din balegă de vită, pământ și apă, astfel încât să aibă deja substanțe nutritive la îndemână, imediat după plantare.

În final, rădăcina pomului se introduce în groapă și se amestecă în jurul ei pământul împreună cu gunoiul de grajd, astfel încât să creată o fundație solidă pentru pom și să reziste la vânt.

PONT

În cazul în care observi, după un timp, că pomul crește într-o poziție strâmbă sau că acesta poate suferi în caz de vânt puternic, fixează-l prin legare de un arac rezistent, astfel încât să îl ajute să crească drept și să facă față vântului puternic.

Și, având toate acestea în minte, să trecem la plantat! Dacă ai nevoie de sfaturi în plus pe acest subiect, citește articolul nostru despre cum să ai pomi fructiferi rodnici.

Tu ai mai trecut prin plantarea pomilor toamna? Dacă da, ce pomi ai plantat și ce rezultate ai avut?

sursa foto: pixabay.com