Îngrijirea gazonului după topirea zăpezii

Dragul nostru gospodar, Ai avut și tu această revelație? Zâmbești la soarele care îți luminează curtea și orbit de puterea lui îți apleci capul spre pământ. Dintr-o dată ți se șterge zâmbetul de pe față și realizezi că ceea ce vezi pe jos, nu este tocmai ce îți doreai. Unde este iarba verde care odată dădea viață întregii gospodării? Dacă gazonul tău abia se trezește la viață sau lipsește din curte pe alocuri, a venit momentul să iei atitudine și să oferi familiei încântarea și bucuria de a petrece timp afară. Covorul natural al casei tale  are puterea să schimbe întregul ei aspect. Îți propunem să afli ce poți să faci pentru gazonul tău după ce acesta a trecut prin efectele iernii. Să ne înarmăm cu mănușile de grădinărit și să trecem la treabă! masina de tuns iarba

Îngrijirea gazonului după topirea zăpezii

În timpul iernii gazonul este afectat de capriciile vremii și după topirea zăpezii are nevoie de îngrijire pentru a reveni la aspectul cu care îi stă cel mai bine: viu, verde și sănătos. Pentru a arăta iar așa poți urma câteva etape foarte simple si anume:

Curățarea gazonului

Este indicat să golești curtea de obiecte precum jucăriile copiilor sau alte obiecte situate pe suprafața pe care urmează să o lucrezi. Ajutorul de nădejde la curățarea gazonului de frunze, crenguțe, buruieni, pietre și orice altceva s-a instalat pe gazonul tău, este nelipsita greblă. Împreună cu ea poți scăpa rapid și usor de dezordine și astfel asiguri suprafața pentru următorul pas.

Aerisirea

Aerisirea este importantă pentru că permite accesul aerului, a apei dar și a substanțelor hrănitoare pe care le aplici ulterior, la sol. Practic, cu ajutorul utilajului specific, se fac niște tăieri adânci în pământ, ca niște canale. Aerisirea ajută dezvoltarea firească a gazonului deoarece prin acest proces se scot rămașițele organice ale bazei de la firele ierbii. Această etapă este importantă pentru a asigura rădăcini puternice gazonului tău.

Scarificarea

După tunderi repetate ale gazonului se formează un strat de iarba uscată și rădăcini moarte pe gazon. Acest strat poate fi benefic pentru gazon dacă este unul superficial. In schimb, dacă acesta este destul de gros, poate împiedica accesul apei la sol și favorizează astfel apariția în timp a mucegaiului sau a mușchilor. Este recomandat să faci această operațiune după ce tunzi gazonul destul de scurt pentru a te asigura că elimini uscăturile din gazon în proporție cât mai mare. Un scarificator bun poate face diferența între un gazon banal și unul sănătos. După curațare, aerisire și scarificare este bine să hrănești gazonul cu substanțele necesare.

Fertilizarea

Această etapă încheie ciclul de îngrijire completă a gazonului primăvara. Este important să aplici subsanțele nutritive într-un mod controlat și uniform. Sunt multe produse fertilizatoare, le poți alege în funcție de tipul de gazon pe care îl ai. De asemenea, poți folosi fertilizator bio, făcut din excremente de pasăre iar apoi poți aplica și  un ferilizant foliar. În alegerea produselor fertilizatoare potrivite, ia în calcul concentrațiile de azot, fosfor sau potasiu și tipul de sol pe care crește gazonul. Nu uita de udarea permanentă a gazonului pentru a-i păstra mereu verdeața! gazon taiat Așa cum am menționat la început, poate exista și situația în care constați că lipsesc părți din gazonul tău.

Peticirea gazonului

Poți regla ușor această situație prin completarea golurilor cu același tip de semințe pe care l-ai folosit la însămânțarea inițială a gazonului. Înainte de așezarea semințelor, răscolește și macină bine pământul cu motosapa, apoi nivelează-l cu grebla. După aplicarea semințelor, tasează suprafața pentru a te asigura că semințele rămân în pământ. Udă locul respectiv cât este necesar. Activitatea de îngrijire a gazolului poate fi considerată ca momentul de relaxare din săptămână. Noi îți punem la dispoziție utilaje performante și silențioase care să facă din această activitate o plăcere așteptată după zile agitate. Spor la înverzit gospodăria!