De ce sa folosesti ingrasamant pentru gazon?

Îmi permit să răspund întrebării din titlu cu o altă întrebare: „Vrei să ai un gazon sănătos, verde, de care să te poți bucura în fiecare zi?”. Da, este o întrebare retorică. Și nu, nu s-au epuizat subiectele despre gazon :)

De curând, am adunat părerile specialiștilor O-Mac în creșterea și întreținerea gazonului și a rezultat un articol pe blog despre cum ar trebui făcută o fertilizare ca la carte. Atunci ai aflat care sunt principalii nutrienți și care sunt perioadele ideale pentru procesul de fertilizare. De data aceasta, mă voi concentra pe ceea ce presupune folosirea îngrășământului pentru peluza ta verde. Voi încerca să argumentez răspunsul afirmativ la întrebarea din titlu.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească îngrășământul

Administrarea substanțelor nutritive are un rol important în realizarea și conservarea unui gazon sănătos. Un gazon care să facă față încercărilor, dar care să-și păstreze calitățile. În general, plantele asimilează nutrienții din sol, aer sau apă, dar și pierd foarte multe dintre ele atunci când iarba este cosită. Calitatea gazonului va crește considerabil dacă vei reuși să completezi substanțele nutritive în perfectă armonie cu conținutul inițial al solului.  

Iată câteva dintre calitățile necesare îngrășământului de calitate:

  • el ar trebui să ajute la creșterea calităților gazonului la încercările viitoare
  • să asigure o creștere uniformă a ierbii și să reducă pierderile de apă
  • riscul de ardere să fie minim
  • să nu polueze mediul înconjurător

DE REȚINUT

Orice proces de fertilizare a gazonului trebuie început cu o analiză a solului, pentru a se afla exact deficitul de nutrienți din pământ. Abia apoi, având aceste date, vei putea ști exact de ce are nevoie solul pentru a ajuta la creșterea sănătoasă a peluzei tale!

Tipurile de îngrășământ

Există mai multe tipuri de îngrășăminte, ce se deosebesc între ele în funcție de elementele active și de substanțele nutritive pe care le conțin. Există, așadar, îngrășământ organic, anorganic, mineral și cu efect prelungit. Cum am precizat și mai sus, este necesar să cunoști în detaliu necesitățile solului tău, pentru a ști exact ce tip de îngrășământ să folosești.

Fertilizarea este un proces necesar pentru gazon din cauza tunderilor dese, care au ca efect creșterea intensă a ierbii. La rândul ei, această creștere poate fi susținută doar prin suplimentarea elementelor nutritive din sol.

Cum și cu ce aplici îngrășământul

Îngrășământul special pentru gazon poate fi aplicat foarte ușor cu ajutorul unor dispozitive de împrăștiat substanțele nutritive. Dispozitivele la care mă refer pot fi numite foarte simplu și cărucioare dozatoare și sunt extrem de simplu de utilizat. Ele ajută la împrăștierea uniformă a îngrășământului, lucru esențial pentru ca peluza ta să aibă aceeași culoare de un capăt la celălalt.

În oferta www.o-mac.ro există două tipuri de dispozitive de împrăștiat îngrășământul:

[caption id="attachment_729" align="aligncenter" width="750"]dispozitiv 15 kgdispozitiv 15 kg[/caption]  

[caption id="attachment_730" align="aligncenter" width="800"]dispozitiv 3 kgdispozitiv 3 kg[/caption]

Indiferent de cel pe care îl vei alege, să știi că îți va ușura foarte mult munca ta de întreținere a gazonului din curte!

Măsurarea cantității necesare de îngrășământ

În mod normal, ambalajul îngrășământului pe care te-ai decis să-l folosești la fertilizare conține și cantitatea necesară pe metru pătrat. Pentru a seta corect dispozitivul de împrăștiere, e recomandată o metodă promovată de mai mulți specialiști în cultivarea și întreținerea gazonului:

  • se cântărește cantitatea necesară pentru un metru pătrat de gazon
  • se delimitează suprafața de un metru pătrat și se aruncă manual, cât se poate de uniform, cantitatea de îngrășământ
  • se reglează dispozitivul astfel încât tiparul suprafeței să fie cât mai aproape de cel de pe suprafața marcată

Așadar, în mare, acestea ar fi argumentele mele în favoarea folosirii îngrășământului pentru gazon. Dacă vrei să ai o peluză verde, cu care să te mândrești, sănătoasă, atunci trebuie să știi ce să-i oferi pentru ca ea să-și păstreze calitățile. Să știi să ai grijă de ea!

Tu ai folosit îngrășământ pentru gazonul tău? Ai și alte sfaturi pentru comunitatea O-Mac?

Scrie un comentariu mai jos, pentru a dezbate împreună propunerile tale!