Care este diferenta dintre cutitul 1 si cutitul 2 la motosape

Motocultorul, cunoscut şi sub denumirea de „motosapă” este un utilaj care nu doar că îţi uşurează lucrul pe terenul agricol, dar şi întreţine pământul şi îl pregăteşte pentru următoarele plantări. În funcţie de anotimpul în care sunt folosite, modelele de motosape au avantaje şi utilităţi specifice.

Pe piaţă, categoriile de motosape sunt date de mărimea terenului pe care îl ai de administrat şi care, implicit, determină puterea şi adâncimea de lucru a acestor utilaje. Însă, un alt criteriu poate fi cel care te ajută să îţi dai seama dacă vei cumpăra motosape hobby, semiprofesionale ori profesionale.

Acesta este tipul de cuţit pe care îl va folosi motocultorul tău. În România, vei găsi o mulţime de motosape profesionale, ce folosesc cuţitul 1. În magazinul nostru, însă, vei descoperi inclusiv utilaje ce au în componenţă cuţitul 2.

Aspecte tehnice ale cuţitelor de motosape

Cuţitele sau lamele sunt elementele cu care lucrează frezele unei motosape. Acestea se diferenţiază prin dimensiuni, care influenţează nu doar adâncimea de săpare şi puterea utilajelor, cât şi eficienţa lucrului, în timp. Cel mai întâlnit model în agricultura din ţara noastră este cuţitul 1. Poţi recunoaşte acest accesoriu după:

  • lungimea sa de 22 centimetri;
  • lăţimea de 3,6 centimetri;
  • grosimea de 5 milimetri.

Cuţitul 2, însă, are 25,5 centimetri în lungime, 3,9 în lăţime şi este gros de 6 milimetri. Însă, acest tip de cuţit poate fi disponibil şi în alte dimensiuni, astfel încât să poată fi adaptat la dimensiunile şi capacitatea unei motosape. intretinere motocultor

Ambele tipuri de cuţite sunt uşor de întreţinut şi nu necesită îngrijiri speciale. Trebuie doar să te asiguri că atât freza, cât şi motocultorul sunt curate şi se pot mişca libere. După folosire şi înainte să depozitezi utilajul, îţi recomandăm să îi cureţi cuţitele şi freza, ca să nu te expui niciunui risc.

Motosape ce-ţi iau pământul la cuţit

Nu putem vorbi despre cuţitul 2 fără un exemplu grăitor din categoria motocultoarelor profesionale, destinate terenurilor de peste 10.000 metri pătraţi. Modelul O'Mac MC 12000E-D 13 CP foloseşte cuţitul 2. Mai exact, accesoriul este adaptat motosapei şi are dimensiuni de 26 centimetri lungime, 4,1 centimetri lăţime şi o grosime de 6 milimetri. Motocultorul este uşor de manevrat, are dimensiuni reduse şi o greutate medie, de 159 kilograme. Acesta se poate adapta oricărei forme de relief.

Puterea motoruluiO'Mac MC 12000E-D este de 13 CP, însă consumul său de combustibil este unul scăzut. Motocultorul are chiar şi o lăţime de lucru ajustabilă, de la 68 la 140 centimetri. Eficienţa acestui produs este dată nu doar de avantajele pe care i le oferă cuţitul 2, ci şi de cei 13 cai putere, de motorul în 4 timpi, dar şi de viteza frezei.

Chiar dacă este echipat cu cuţitul 1 sau 2, motocultorul te ajută în aproape toate anotimpurile. Dacă primăvara şi vara pregăteşti pământul pentru plantare şi, apoi, de ocupi de legume, toamna îi oferi solului avantajele oferite de frunzele uscate, pe care le poţi amesteca cu stratul de sol de la suprafaţă. Însă, dacă ai de ales dintre mai multe modele de motosape, cuţitele pot fi cele care determină cât de mult te poţi baza pe utilajul tău sau care sunt, de fapt, nevoile terenului pe care îl cultivi.

Acest articol, publicat inițial în 09.12.2014, este revizuit periodic de echipa editorială O'Mac pentru a-ți oferi informații de actualitate.